Skip to main content

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Programul evenimentelor de la Timişoara, organizate de Ziua Naţională

România sărbătorește astăzi 1050 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.

Programul dedicat Zilei Naționale a României va începe la ora 8.30 cu o depunere de coroane și jerbe la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, dupaă care va continua, de la 10:30, cu o slujbă la Catedrala Mitropolitană.

După aceasta, de la ora 11.30 va urma parada militara, cu prezenta în premiera a blindatelor Piranha V, de fabricație americană și asamblate în Elveția, cumpărate recent de România.

Defilarea detașamentelor şi a tehnicii are loc pe următorul traseu: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu

Seara, de la ora 17:45 începe retragerea cu torțe, pe traseul: Bulevardul Regele Ferdinand I (în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara) – Bulevardul Regele Ferdinand – Bulevardul CD Loga –  Bulevardul Revoluției din 1989 –  Piața Unirii –  Piața Libertății – Piața Victoriei.

Anul acesta la 1 Decembrie se împlinesc 105 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

La început a fost unirea Basarabiei cu România,  în 27 martie 1918, mai apoi unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918, iar în final la 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.