La mulți ani, România! Ziua Națională, marcată printr-o ceremonie restrânsă, astăzi la Timișoara!
Ziua Națională a României este sărbătorită într-o ceremonie mai restrânsă, în acest an la Timișoara.
De vină sunt alegerile parlamentare care se desfășoară astăzi, căci sute de cadre ale Ministerului de Interne sunt în paza secțiilor de votare și a buletinelor de vot.
Din această cauză și efectivele din cadrul defilării vor fi mai reduse.
Practic, de la ora 09.00 va avea loc depunerea de coroane la Cimitirul Eroilor, iar de la ora 12.00 va avea loc ceremonia militar-religioasă, dar și o mică paradă, în fața Catedralei.
Seara, între orele 17:45 și 19:45 se va desfășura ceremonia de retragere cu torțe, pe următorul traseu: Strada Mărășești nr 6-7; Str. Sf. Ioan; Bulevardul Republicii, Bulevardul Regele Ferdinand I; Catedrala Mitropolitană; Primăria Municipiului Timișoara; Bd. C.D. Loga; Mitropolia Banatului; Bd. Revoluției din 1989; Instituția Prefectului – Județul Timiș; Piața Sf. Gheorghe; Str. 9 Mai; Piața Libertății; Str. Alba Iulia; Piața Victoriei (19:30); Str. Mărășești nr 6-7.
În același context, de la ora 18:00, pe scena din Piața Victoriei va fi proiectată înregistrarea spectacolului „Te binecuvântez, Românie!”, producție a Casei de Cultură Timișoara, din anul 2021, dedicată Zilei Naționale a României.
Spectacolul, care este o poveste a României Mari în muzică și versuri, îi are ca soliști pe Andreea Voica, Răzvan Rădos și Mihai Prelipcian. Printre invitați se numără Paula Maria Frunzetti, Deian Galetin (acordeon), Alexandru Cena (pian), Grigore Teodorescu (percuție), Andrei Candrianu (trompetă) și Cristian Duță (vioară), iar dirijori vor fi Vasile Bădescu și Răzvan Rădos.
Proiecția spectacolului va fi urmată, la ora 19:30, de un scurt recital de muzică patriotică susținut pe scena Târgului de Crăciun, de muzica militară a Brigăzii 18 ISR „Decebal”, la finalul retragerii cu torțe.
România sărbătorește astăzi 106 de ani de la Marea Unire! Ziua Naţională este marcată la Timişoara, prin parade militare, slujbe religioase și depuneri de coroane.
Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a avut loc Adunarea Naţională a Românilor, unde s-a consfinţit unirea necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.
Acest lucru avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
Lasă un răspuns