Kunsthalle Bega prezintă Ghost Geometry, o expoziţie a artistului Cristian Rusu, ce nu trebuie să o ratezi!
Kunsthalle Bega prezintă expoziția Ghost Geometry, curatoriată de Diana Marincu.
Expoziția se deschide pe 22 octombrie , la Kunsthalle Bega, Calea Circumvalațiunii 10, Timișoara, începând cu ora 19:00.
În ziua vernisajului, în intervalul orar 18:00 – 19:00, Cristian Rusu va susține o prezentare de artist care se va concentra pe cele două ipostaze ale sale – de artist vizual și de scenograf, pe care le privește deopotrivă ca intersecții și ca estompări reciproce, în ceea ce el însuși numește „un mixaj performativ”, al cărui răspuns este mereu: cercetarea și practica.
„Dialogul meu cu spațiul este unul polemic, în care, pornind de la morfologia spațiului expozițional, încerc să destabilizez ordinea arhitecturală dată, prin intervenții volumetrice. De la bun început, am perceput spațiul Kunsthalle Bega ca pe unul extrem de provocator din punct de vedere vizual: un spațiu complicat din cauza structurii sale (mărime, structuri arhitecturale, geometrie). De aceea am hotărât să supralicitez această presiune psiho-somatică până la maximă saturație. Prin această instalație, îmi continui și cercetarea cu privire la abordarea sublimului (frumusețe, fascinație și frică) în context contemporan, precum și privirea mea melancolică înspre admirația ruinei pe care o văd ca pe un motor al meditației mele artistice. Instalația este atât o intervenție personală în Kunsthalle Bega, cât și un spațiu reconfigurat pentru viitoarea expoziție Diferite grade de libertate / Different Degrees of Freedom.”, spune Cristian Rusu.
Cristian Rusu este artist vizual și scenograf, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Cercetarea sa artistică principală este chestionarea spațiului și meditația melancolică asupra ruinei și a sublimului în context contemporan. Prin diferite tehnici ale artelor vizuale și combinând concepte spațiale și arhitecturale, el interoghează interacțiunea dintre estetică, sensibilitate și ideologie, în special prin proiecte site-specific.
În urma intervenției spațiale pregătite de Cristian Rusu, expoziția Diferite grade de libertate se va instala aici în luna ianuarie, implicând încă 12 artiști din România și de pe scena internațională, care vor reflecta asupra celor două aspecte fundamentale pe care arta se bazează: libertatea fizică și cea mentală. Pe de-o parte, în fizică și matematică, gradele de libertate ale unui punct în spațiu depind de variabilele parametrilor sistemului cartezian care pot defini poziția acestuia. Iar pe de altă parte, într-un sens metaforic, gradul de libertate pe care-l putem imagina despre un individ, dar și despre un sistem este strâns legat de scenariile și proiecțiile legate de independența față de normele la care se raportează și de posibilitățile de „eliberare” în raport cu acestea. Artiștii invitați sunt: Andreea Albani (RO), Ștefania Becheanu (FR/RO), Andrei Bucovanu (RO) Mircea Cantor (FR/RO), Ștefan Curelici (RO), Judith Fegerl (AT), Adrian Ganea (RO), Marie-Claire Messouma Manlanbien (FR), Sebastian Moldovan (RO), Ciprian Mureșan (RO), Cristian Rusu (RO), Sinta Werner (DE), Anna Zvyagintseva (UA).
Acest proiect al lui Cristian Rusu este cea mai amplă intervenție in-situ din seria Ghost Geometry, produs de Kunsthalle Bega.
Lasă un răspuns