Intervenții chirurgicale laparoscopice 3D-HD la Spitalul CFR din Timișoara!

Dotări de ultimă generație la Spitalul Clinic CF Timișoara. Medicii Secției de Chirurgie folosesc într-o serie de intervenții chirurgicale un aparat laparoscopic ultramodern ce permite vizualizarea tridimensională a câmpului operator.

Practic, spun specialiștii unității sanitare, sistemul 3D asigură observarea foarte clară a organelor, a vaselor de sânge și a nervilor din zona vizată, oferind o mare siguranță din punct de vedere chirurgical, chiar dacă este folosită laparoscopia, adică “operația din afara organismului”.

Chirurgie prin gaura cheii sau chirurgie cu bețigașe chinezești, așa se mai numește intervenția laparoscopică. Printr-un abord cu incizii mici, de 5-10 mm, se pătrunde cu instrumente și se practică intervenția chirurgicală în abdomen. Asta înseamnă, de fapt, minim invaziv, iar avantajele sunt substanțiale”, spune Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

În timpul operației, doctorii folosesc ochelari 3D, ceea ce permite vizualizarea în timp real a intervenției prin intermediul unei camere atașate în vârful uneia dintre sonde. Imaginea, care este color, e mult mai clară, astfel că medicul chirurg va ști în permanență unde și cum se poziționează instrumentele cu care lucrează.

Ne ajută pentru a aprecia mai bine structurile învecinate, pentru că le vedem și în profunzime, nu doar stânga – drepta sau sus – jos, pe cele 2 dimensiuni. Ce structură este mai în față, ce structură este mai în profunzime. Ne dă un plus de siguranță”, spune Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicii mai spun că sistemul optic permite o mărire a imaginii de până la 10 ori, ceea ce asigură o observare și mai clară a zonei de disecție.

Avantajele folosirii laparoscopiei 3D sunt numeroase. De la creșterea preciziei intervenției până la o mai mare eficiență a acesteia. Pentru pacienți, chirurgia laparoscopică aduce o siguranță sporită datorită riscurilor reduse, o perioadă mai scurtă de refacere, scăderea timpului de spitalizare cât și reducerea riscului dobândirii unor infecții intraspitalicești.

Sistemul multifuncțional de chirurgie laparoscopică, turnul laparoscopic 3D-HD a fost achiziționat din fonduri europene. Valoarea investiţiei fiind de 4,6 milioane de euro.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Video: Momentul în care un pieton a fost spulberat de o maşină, filmat de camerele de supraveghere

Un accident cumplit s-a petrecut în această seară, în comuna Şag, lângă Timişoara, unde o maşină a lovit în plin, un pieton.

Dănuţ Stoica, la Sursa de Vest fără Filtru

Dănuţ Stoica, primarul comunei Găvojdia, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 8 decembrie 2022.

Prostie sau interese meschine? Piaţa de Roţi din zona Traian, organizată “după ureche”. Şefii de la SC Pieţe au dat bir cu fugiţii

Deschiderea Pieţei pe Roţi din zona Traian, care va avea loc mâine, este învăluită în mister, chiar şi pe ultima sută de metri.

Încep să sune sirenele, la Timișoara! Primăria anunță că face teste

Primăria Timișoara anunță testarea sirenelor electronice în cadrul unor exerciții de verificare, prin emiterea de semnale scurte și mesaje vocale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.