Skip to main content

Investigații PET-CT, disponibile pentru toată lumea, nu doar pentru pacienții internați! Vezi aici cum poți beneficia de o astfel de procedură, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Începând din această săptămâna, pot fi făcute programări pentru realizarea de investigații imagistice de tip PET-CT în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Aparatul a fost pus în funcțiune în toamna anului trecut, dar până acum au fost făcute investigații doar pacienților internați în unitatea sanitară.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o metodă de evaluare, de înaltă performanță, care permite obținerea unor imagini detaliate și foarte precise ale structurii și funcției diferitelor țesuturi și organe.

“PET-CT-ul poate evidenția modificările metabolice cu 6 până la 12 luni înainte ca acestea să fie detectate la nivel morfologic cu investigațiile clasice, CT sau RMN. O asemenea evaluare este utilă în cazul diagnosticării cancerului, a stadializării, adică a evaluării extinderii unei boli oncologice, în cadrul monitorizării post-tratament a cancerului, și în diagnosticarea metastazelor. De asemenea, are recomandări de folosire în cazul bolilor inflamatorii cronice, inflamațiilor pulmonare, de exemplu, dar și a altor boli respiratorii. Până acum, puteam face investigații doar pacienților internați în Spitalul Victor Babeș. Am obținut, însă, aprobările necesare pentru realizarea de evaluări PET-CT și la cerere, deocamdata contra cost”, spune dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Investigația se face în baza unei recomandări de PET-CT de la medicul specialist.

Programările se fac de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-13.00, la telefon 0746024357. Tariful pentru această investigație este de 4.300 de lei. Banii se achita în contul RO04TREZ62121F330800XXXX deschis la Trezoreria Municipiului Timișoara. În momentul efectuării plații, trebuie specificat: „Taxa PET-CT” și numele pacientului iar la rubrica „beneficiar”: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr,. Victor Babeș, Timișoara și codul fiscal al unității sanitare : 2487647

În momentul prezentării, pacienții trebuie să aibă asupra lor: un document de identitate, recomandarea de la medicul specialist, documente cu istoricul medical, rezultatul altor investigații imagistice anterioare (CT, RMN, PET-CT, radiografii, mamografii)

Pregătirea pacientului pentru investigația PET-CT:

Cu 6 ore înainte de investigație:
–    Nu fumați
–    Nu mâncați și nu beți cafea, ceai, alcool, lichide bogate în calorii.
–    Nu mestecați gumă și nu mâncați bomboane.
–    În cazul în care programarea este făcută după-amiază, puteți lua un mic dejun cu 6 ore înainte de ora programată (carne slabă, omletă, lactate și cât mai multă apă plata (nu minerală). Nu consumați sucuri sau zahăr.


  Cu 24 – 48 de ore înainte de investigație :
–    Evitați alimentele  cu un conținut crescut de carbohidrați (pâine , paste făinoase, fasole, orez, mămăliga, mazăre, cartofi, etc)
–    Consumați proteine (carne slabă, ouă, legume, lactate)
–    Nu consumați cafea, alcool, zahăr sau băuturi dulci sau carbogazoase.
–    Consumați cât mai multă apă plată.
–    Sunt interzise activitățile fizice intense (alergat, ridicat greutăți)
–    De evitat frigul

Medicația:

– Puteți lua medicamente doar cu apă și dacă sunt tolerate pe stomacul gol
–    În ceea ce privește medicamentele, informați medicul despre orice tratament pe care li urmați, deoarece anumite medicamente pot influența rezultatele investigației PET-CT.
–    Se vor administra toate medicamentele din schemă de tratament în mod obișnuit (medicamente pentru hipertensiune, cardiopatie ischemică, diuretice, antibiotice, etc)
–    Nu luați medicamente care conțin zahăr (ex: siropul de tuse)

Din cauza modificărilor metabolice induse de procedurile terapeutice, examinarea PET-CT se indică:
–    La minim 2-4 săptămâni post chimioterapie (Limfoame)
–    La minim 4-6 săptămâni post intervenție chirurgicală
–    La minim 2 – 3 luni post radioterapie. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.