Skip to main content

Investigație avansată pentru detectarea cancerului de prostată, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara!

Cel mult 60 de minute durează realizarea unui RMN de prostată, necesar pentru diagnosticarea și evaluarea patologiei acestei glande.

Investigația este non-invazivă și non-iradiantă, iar prin imaginile pe care le oferă, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei și structurii prostatei.

Printre afecțiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numără cancerul, hiperplazia benignă de prostată (HBP) sau prostatita.

„Hiperplazia benignă de prostată reprezintă o patologie benignă a prostatei. Această afecțiune poate evolua de multe ori asimptomatic, însă, uneori, determină simptome precum micționarea dificilă, jet urinar slab, nevoia frecventă de a urina, respectiv senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Deși adenomul de prostată nu este o patologie malignă, acesta poate cauza disconfort și poate afecta semnificativ calitatea vieții. De partea cealaltă, cancerul de prostată este o afecțiune gravă, care, dacă nu este depistată la timp, poate duce la deces”, spune spune asist. univ. Roxana Iacob de la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați, fiind pe poziția a treia ca incidență, după cancerul pulmonar și cel colorectal.

Potrivit statisticilor, unul din opt bărbați poate să dezvolte o boală oncologică de prostată.

„În funcție de modificările observate de medicul radiolog pe imaginile RMN, leziunile vor fi stadializate folosind așa zisul scor PIRADS. Acesta poate avea o valoare de la 1-5, evaluând astfel riscul de malignitate. Și putem avea un PIRADS 1, ceea ce înseamnă fără modificări la nivelul prostatei, prezența neoplaziei fiind improbabilă, PIRADS 2 – modificări cu aspect de benignitate, prezența neoplaziei este foarte puțin probabilă, PIRADS 3 – prezența cancerului este echivocă, necesitând investigații suplimentare, PIRADS 4 – prezența cancerului este probabilă, necesitând investigații suplimentare, și PIRADS 5 – prezența cancerului foarte probabilă, necesitând investigații suplimentare”, mai spune Roxana Iacob.

Înainte de realizarea investigației imagistice, pacienții vor trebui să prezinte un rezultat al măsurării creatininei, analiză făcută cu câteva zile mai devreme de efectuarea screeningului.

Totodată, se recomandă prezentarea rezultatelor unor consulturi urologice anterioare, dacă există, a unor analize de laborator (PSA), rezultate ecografice sau de la investigații RMN anterioare, și asta pentru o mai bună corelare a modificărilor imagistice cu simptomatologia clinică a pacientului.

Investigația, care este gratuită în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, se poate efectua în Ambulatoriul din cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.