Skip to main content

Interes crescut din partea agenților economici pentru seminarul organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Vamală! Au fost prezentate ultimele noutăți din domeniu

CCIAT a organizat astăzi un nou seminar de informare pentru agenții economici din județ.

De data aceasta a fost abordată legislația vamală, unde specialiștii au prezentat agenților economici din județ, ultimele noutăți.

CCIAT în colaborare cu Direcția Regională Vamală Timișoara, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, a organizat seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare – actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile.

Astazi este al 8-lea eveniment de genul acesta. Seminariile astea de informare si constientiozare am vazut ca de la an la an dau bine, avem feedback-uri foarte bune. Astazi, cu Vama, de ce am lasat acest seminar atat de tarziu, pentru ca am asteptat sa avem noutati de la institutie.

Ati vazut ca pana in prezent nu am organizat cu ANAF, cu OPC, dar ni s-a spus ca atunci cand ei sunt edificati cu toata legislatia, atunci pot sa vina in fata oamenilor sa prezinte ceva. Mai avem cu Garda de Mediu si Agentia de Mediu si atunci terminam. Am spus la primul seminar ca incepem in fiecare an in ianuarie-februarie si terminam la finele primului semestru. Asa o sa facem si de aceasta data. Ne-a fost putin greu pentru ca am avut acel forum, dar nu vrem sa ne opreasca nimic in informarea oamenilor pentru ca foarte multe lucruri care le aduc sanctiuni sau amenzi, le pot evita venind la aceste seminarii si ascultand ce li se explica. Au confirmat firme mari, multinationale la acest seminar pentru ca nu le sunt clare multe lucruri din domeniul vamal si nu numai„, spune Florica Chiriță, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș.

Tematica abordată: ultimele modificări apărute în legislația vamală în vigoare, sistemul automat de export AES RO, sistemul automat de tranzit NCTS RO, depozitarea temporară, aplicarea e-Transport, aplicarea e-sigiliu, noutăți în domeniul produselor accizabile, iar la final a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri

Incep sa spun ca in strategia Autoritatii Vamale de reforma a administratie vamnale in perioada 2022-2024 un obiectiv strategic este cresterea gradului de digitalizare. Consider ca prin implementarea sistemului automatizat de export si a sistemului automatizat de tranzit, acest obiectiv a fost implementat.

Mai mult, in perioada imediat urmatoare vor incepe testarile pentru implementarea sistemului automatizat de import, mult mai complex, mult mai greu, care va fi cireasa de pe tort in finalizarea gradului de imbunatatire a activitatii vamale. Nu vreau sa le rapesc din ce trebuie sa prezinte colegii, dar as vrea sa scot in evidenta cateva imbunatatiri aduse de implementarea acestor doua sisteme. declaratia vamala nu se mai tipareste, se semneaza electronic. Documentele care se solicita cand este cazul se transmit tot electronic. S-a imbunatatit cadrul pentru implementarea vamuirii centralizate. Si aici vin cu o provocare pentru mediul de afaceri, de a incerca sa utilizeze cat mai mult aceste proceduri simplificate de vamuire, care e un avantaj pentru simplificarea activitatii lor, dar pe de alta parte ii responsabilizeaza in relatia cu Vama. De asemenea, vreau sa spun ca prin implementarea acestor noi sisteme cred ca se realizeaza una dintre misiunile de baza ale autoritatii vamale, prevazute chiar in legislatia vamala europeana, prin care noi incercam sa cream un echilibru adecvat intre controalele vamale si facilitarea unui comert legitim„, spune Gabriel Moldovan, director executiv Direcția Regională Vamală Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.