Skip to main content

Începe Timișoara Refugee Art Festival! Evenimentul este la cea de-a VII-a ediție

Timișoara se pregătește să găzduiască, între 20 și 26 iunie, cea de-a VII-a ediție Timișoara Refugee Art Festival.

În fiecare an, TRAF are loc în contextul celebrării Zilei Mondiale a Refugiatului, pe 20 iunie. Organizatorii evenimentului, alături de partenerii și comunitatea locală, aduc împreună comunitățile de refugiați și localnici într-un schimb intercultural de neuitat.

Anul acesta, între activitățile festivalului se numără și un film documentar care prezintă drumul unui refugiat din Afganistan prin Timișoara, până în Belgia, dar și un recital de pian, expoziții, instalații de artă, activități pentru cei mici și toți cei curioși de tradiții, obiceiuri și gusturi de pe alte meleaguri. Nici anul acesta nu lipsește picnicul.

Printre momentele deosebite ale ediției din acest an se numără atelierele de artă care promovează interacțiunea între participanți. Toate au rolul de a aduce împreună comunitatea într-un cadru autentic, recreând astfel și tradiția străveche de a aduna oamenii pentru a socializa și a se cunoaște.

Vom amplasa o instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara. Opera de artă este realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina și se va lumina prin intermediul unor sisteme solare autonome. Instalația va include, de asemenea, o bancă specială destinată lecturii, pe care oamenii vor putea citi cuvinte încurajatoare și mesaje de bunătate scrise pe bucăți de pânză. Banca va rămâne amplasată timp de trei luni în parc pentru toți cei care vor dori să o vadă”, explică Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS, organizatorul festivalului.

În cadrul festivalului, la Cinema Victoria, va fi prezentat un documentar realizat de un refugiat afgan care a străbătut drumul din Afganistan până în Belgia. El a plecat de acasă singur, la 14 ani. Filmul cuprinde imagini surprinse și în Timișoara, oferind, astfel, o perspectivă autentică asupra experiențelor trăite de el.

Este important să celebrăm multiculturalitatea, să ne bucurăm de fiecare schimb de experiență pe care îl avem cu cei din orașul nostru. Cred că este foarte important și să știm povestea lor. Cea a lui Sajid Khan Nasiri este o poveste dură, o realitate la care nu avem acces. Călătoria lui din Afganistan a durat doi ani, timp în care adolescentul a documentat totul pe telefon până când a ajuns în Belgia și a cerut azil”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS.

Un alt aspect important al festivalului este schimbul intercultural prin intermediul artei culinare. Refugiații vor pregăti mâncăruri tradiționale, anul acesta în Parcul Carmen Sylva din oraș, oferind ocazia participanților să se bucure de interacțiuni autentice, pictură pe față și, nu în ultimul rând, gustări delicioase.

Sportul se va regăsi și el în cadrul festivalului, prin intermediul turului de alergare la Dumbrăvița, la care vor participa și refugiați. Un campionat de fotbal va aduce în același echipe locale și refugiați din Ucraina, consolidând astfel legăturile dintre comunități.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.