Skip to main content

Începe Timișoara Refugee Art Festival! Evenimentul este la cea de-a VII-a ediție

Timișoara se pregătește să găzduiască, între 20 și 26 iunie, cea de-a VII-a ediție Timișoara Refugee Art Festival.

În fiecare an, TRAF are loc în contextul celebrării Zilei Mondiale a Refugiatului, pe 20 iunie. Organizatorii evenimentului, alături de partenerii și comunitatea locală, aduc împreună comunitățile de refugiați și localnici într-un schimb intercultural de neuitat.

Anul acesta, între activitățile festivalului se numără și un film documentar care prezintă drumul unui refugiat din Afganistan prin Timișoara, până în Belgia, dar și un recital de pian, expoziții, instalații de artă, activități pentru cei mici și toți cei curioși de tradiții, obiceiuri și gusturi de pe alte meleaguri. Nici anul acesta nu lipsește picnicul.

Printre momentele deosebite ale ediției din acest an se numără atelierele de artă care promovează interacțiunea între participanți. Toate au rolul de a aduce împreună comunitatea într-un cadru autentic, recreând astfel și tradiția străveche de a aduna oamenii pentru a socializa și a se cunoaște.

Vom amplasa o instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara. Opera de artă este realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina și se va lumina prin intermediul unor sisteme solare autonome. Instalația va include, de asemenea, o bancă specială destinată lecturii, pe care oamenii vor putea citi cuvinte încurajatoare și mesaje de bunătate scrise pe bucăți de pânză. Banca va rămâne amplasată timp de trei luni în parc pentru toți cei care vor dori să o vadă”, explică Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS, organizatorul festivalului.

În cadrul festivalului, la Cinema Victoria, va fi prezentat un documentar realizat de un refugiat afgan care a străbătut drumul din Afganistan până în Belgia. El a plecat de acasă singur, la 14 ani. Filmul cuprinde imagini surprinse și în Timișoara, oferind, astfel, o perspectivă autentică asupra experiențelor trăite de el.

Este important să celebrăm multiculturalitatea, să ne bucurăm de fiecare schimb de experiență pe care îl avem cu cei din orașul nostru. Cred că este foarte important și să știm povestea lor. Cea a lui Sajid Khan Nasiri este o poveste dură, o realitate la care nu avem acces. Călătoria lui din Afganistan a durat doi ani, timp în care adolescentul a documentat totul pe telefon până când a ajuns în Belgia și a cerut azil”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS.

Un alt aspect important al festivalului este schimbul intercultural prin intermediul artei culinare. Refugiații vor pregăti mâncăruri tradiționale, anul acesta în Parcul Carmen Sylva din oraș, oferind ocazia participanților să se bucure de interacțiuni autentice, pictură pe față și, nu în ultimul rând, gustări delicioase.

Sportul se va regăsi și el în cadrul festivalului, prin intermediul turului de alergare la Dumbrăvița, la care vor participa și refugiați. Un campionat de fotbal va aduce în același echipe locale și refugiați din Ucraina, consolidând astfel legăturile dintre comunități.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.
Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.