Încă un pas pentru restaurarea Castelului Huniade! A fost eliberată autorizația de construire

Lucrările de restaurare a Castelului Huniade din Timișoara pot fi reluate, după ce Primăria a emis autorizația de construcție.
Castelul a intrat în reabilitare în anul 2006, adică în urmă cu 17 ani, când a și fost închis pentru public.
În primăvara acestui an, a fost deschisă Sala de Marmură, însă pentru a putea fi redeschis total pentru public, Castelul Huniade trebuie reabilitat complet.
Pentru finalizarea lucrărilor, Consiliul Județean a reușit să atragă trei surse de finanțare: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU. Valoarea investiției este de peste 40 de milioane de euro.
Acum, după eliberarea autorizației de construire de către Primărie, firma contractată de Consiliul Județean Timiș poate demara lucrările de revitalizare a imobilului.
„Am semnat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, clădire simbol a Timișoarei. Îi doresc succes și spor la treabă președintelui CJ Timiș, Alin Nica. Este un proiect extrem de întârziat, practic o promisiune care nu se mai întâmplă de 16 ani, când s-a închis pentru renovări și apoi nu s-a mai deschis. Noi avem deja conceptul câștigător pentru amenajarea Pieței Victoriei, iar Castelul este un punct central în proiect. Îmi doresc ca cele două investiții să se completeze și să pună în valoare potențialul zonei centrale a Timișoarei. Sper că domnul Nica se va apuca de lucrări cât mai repede”, transmite primarul Dominic Fritz.
Reacția liderului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, nu a întârziat să apară.
„Mă bucur că Primăria Timișoara a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Castelului Huniade, a fost cu întârziere, însă presupun că este o problemă sistemică a administrației Fritz, nu cred că au făcut-o intenționat, căci sunt multe plângeri în acest sens, atât din partea cetățenilor cât și a companiilor. Așteptările și promisiunile făcute timișorenilor legat de restaurarea Castelului Huniade durează de 30 ani, nu de 16, dar ce contează acum, este că, pentru prima dată într-o istorie plină de probleme, am reușit să atragem trei surse de finanțare: PNRR, Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat și Interreg RO-HU”, spune Alin Nica.
Nica spune însă, că este conștient că lucrările vor dura, însă, promite că pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului.
”Lucrările la Castelul Huniade vor dura, nu doresc, la rândul meu, să creez false așteptări că acesta ar putea fi repus integral în circuitul muzeal, într-un timp scurt. Ce pot garanta însă este că, pe măsură ce vor fi finalizate zone ale Castelului, acestea vor fi deschise publicului. Avem proiectul tehnic pe ultima sută de metri, pe întreg obiectivul, avem finanțare, vom suplimenta și cu surse din bugetul județului și ne propunem să îl transformăm într-un principal punct de atracție al Timișoarei. Desigur că ne vom corela cu Primăria Timișoara în vederea punerii în valoare a Castelului, am dat dovadă de deschidere de fiecare dată când a fost vorba despre dorințele și interesul timișorenilor„, mai spune liderul CJ Timiș, Alin Nica.
Conform proiectului, se vor realiza următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală; restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă; restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare. În
Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al Muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.
Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Aproape 400 de doamne, la lansarea Organizației de Femei AUR Timiș. La eveniment au primit sfaturi despre sănătate, muncă și familie

Detalii șocante în cazul celor două adolescente care s-au aruncat în gol de pe o fabrică părăsită! Alexandra și Georgiana erau prietene din copilărie

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Price tag, Bang Bang sau Flashlight, cântate de mii de timișoreni, alături de Jessie J, seara trecută, în Piața Unirii din Timișoara

Presiune scăzută la apă, într-o localitate din județ! Aquatim anunță noi lucrări

Dublă sinucidere! Două fete de 15 ani au murit, după s-au aruncat în gol de la 20 de metri! Una dintre ele și-a sunat mama înainte

Femeia în prim-plan! Eveniment dedicat exclusiv doamnelor interesate de problematica menopauzei

Și-a ucis iubita, iar apoi a încercat să se sinucidă! Bărbatul a ajuns la spital și este acum în custodia Poliției

Semnal de alarmă, tras de PNL Timiș, după ce USR a sponsorizat pe rețelele de socializare video-uri care încurajează comportamente criminale!

Irimică, Liliana Laichici, Adrian Stanca, și mulți alții, împreună cu Ansamblul Banatul, aduc timișorenilor ”Cântec de sărbătoare”! Invitați speciali: Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș

FOTO Zeci de oameni evacuați, după explozia unei butelii! Doi adulți și doi copii au fost răniți

Timișoara 2023 la (ne)sfârșit! Delia și Katie Melua au încins aseară atmosfera, în Piața Unirii! Astăzi vor urca pe scenă EMAA, Róisín Murphy și Jessie J!

Locuitorii din două comune timișene, rămân luni fără apă la robinete! Aquatim anunță lucrări la rețele

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Imagini de groază, la locul unui accident cumplit! Doi oameni se zbat între viaţă şi moarte, după un impact violent între două maşini

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Lasă un răspuns