Skip to main content

Hai să descoperi Japonia! Eşti invitat la Toamna Culturii Nipone la Universitatea Politehnica Timişoara

Începe Toamna Culturii Japoneze, un eveniment ce atrage atenția iubitorilor de cultură asiatică, iar organizatorii promit o mulţime de evenimente fascinante.

În ultimii ani, Timișorenii s-au arătat extrem de interesați de cultura japoneză, dovadă fiind succesul evenimentelor anterioare, precum cursurile de limba japoneză, expozițiile de chimonouri, recitalurile de poezie, seri de film și prezentările de burse și oportunități de studii în Japonia organizate de Universitatea Politehnica Timișoara.

Cu o istorie îndelungată și o profunzime rar întâlnită, cultura japoneză continuă să îi intrige și să îi captiveze pe toți cei care au o pasiune pentru rafinamentul și tradițiile acesteia.

CITEŞTE ŞI: Învață de la experți! Elevii de la Liceul Grigore Moisil, inspirați de specialiştii Access Group, una dintre cele mai mari companii de software din lume

Noutatea din acest an este înființarea Centrului de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, supranumit „Jutsu”.

Acest centru își propune să aducă împreună artele și tehnologia într-un dialog care să genereze idei noi și să deschidă orizonturi creative inedite.

Centrul va funcționa ca un hub pentru inițiative interdisciplinare și va sprijini activitățile artistice, tehnice și științifice legate de Japonia sau realizate în colaborare cu instituții academice și industriale japoneze.

Toamna Culturii Japoneze se desfășoară în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie 2023 și include vernisaje de expoziții de kimono-uri și origami, spectacole de teatru Kamishibai, prezentări despre locuri și peisaje din Japonia, proiecții de filme anime, prezentări ale ambasadei japoneze privind oportunitățile de burse pentru studenți, ateliere de origami, jocuri tradiționale, sesiuni de lectură şi recitaluri de poezie.

Luni, 30 octombrie, Biblioteca UPT

18:00 – Deschiderea solemnă a „Toamnei Culturii Japoneze la UPT”: Vernisajul expoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie”;

19:00 – Demonstrație și atelier de origami cu participarea publicului.

Marți, 31 octombrie, Biblioteca UPT

18:30 – Teatru Kamishibai: „Urashima Taro”, versiunea japoneză a basmului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

Miercuri, 1 noiembrie, Biblioteca UPT

18:30 – Prezentare: „Japonia – Locuri și Peisaje” (o comparație între locuri din Japonia și reprezentarea lor în stampe).

Joi, 2 noiembrie, Biblioteca UPT

18:00 – Ceremonia de inaugurare a Centrului de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, în prezența Excelenței Sale, Domnul Ambasador Hiroshi Ueda; (acces doar pe baza de invitație)

19:30 – Proiecție de film anime: „Copiii Oceanului” (Kaijū no Kodomo).

Vineri, 3 noiembrie, Biblioteca UPT

17:00 – Ambasada Japoniei: prezentare a oportunităților de burse oferite studenților de către guvernul Japoniei;

18:30 – Proiecție de film: „Eu mă descurc si singură” (Ora ora hitori de igumo).

Duminică, 5 noiembrie, Muzeul Apei

11:00 – 14:00 – Prezentare despre istoria filmelor anime; Atelier de origami; Joc cu evantaie; Îmbrăcare în kimono (necesită înregistrare prealabilă).

Duminică, 12 noiembrie, Muzeul Apei

10:00 – 11:30 – Prezentare despre poezia waka, colecția de poezie Hyakunin Isshu și competiția uta-garuta, urmată de un recital trilingv de poezie.

Joi, 23 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – „Japonia: ora de lectură”, o prezentare de cărți japoneze și despre Japonia, urmată de o discuție deschisă cu publicul.

Joi, 30 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – Teatru improvizat prezentat de cursanți și studenți ai programului de limbă și cultură japoneză al centrului “Jutsu”.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.