Gratuit! Suspecţii de boli pulmonare interstiţiale difuze au parte de a o doua opinie, pentru biopsie

Echipa multidisciplinară de specialiști a Spitalului Victor Babeș Timișoara, care oferea până acum o a doua opinie gratuită a evaluării imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstițială, analizează, din această săptămână, și probele de biopsie.

Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier și nu necesită condiții speciale de transport.

Echipei de pneumologi și radiologi care ofereau a doua opinie gratuită, pe baza rezultatelor investigațiilor imagistice și a altor documente medicale, i s-a alăturat și un medic anatomopatolog specializat în afecțiunile pneumologice, care analizează probele bioptice.

CITEŞTE ŞI: A fost prins şoferul care a ucis o femeie şi a abandonat-o pe marginea drumului

“Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite să “rafinăm” rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretări mai detaliate. De exemplu, aflăm cât de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, însă, nevoie de fragmente de țesut din plămân. Recomand ca acestea să fie trimise împachetate într-un bloc de parafină, dar în condiții obișnuite de transport. În acest mod, pot fi făcute retăieri din segmentul țesutului prelevat, obținându-se în final una sau mai multe „lame de microscopie” ce vor fi supuse unei examinări anatomo patologice cu un microscop performant care, mai departe, indică diagnosticul histopatologic. Practic, colorația specială, pe care o obținem în urma analizei, pune în evidență anumite modificări în patologia interstițială difuză. Totodată, rezultatul histopatologic cu colorații speciale ne poate arăta și dacă există infecții cronice, chiar dacă analizele de laborator sunt negative”, spune Gheorghe-Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Probele de biopsie vin în completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical și al investigațiilor funcționale pe care le-a efectuat pacientul.

Toate aceste date se pot încărca în platforma online https://www.pidsecondopinion.ro/, pusă la dispoziție gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacienții cu pneumopatii interstițiale.

“În principal, noi ne adresăm medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstițială difuză, dar vor o a doua opinie din partea unor specialiști care lucrează într-un centru de referință pentru această patologie complexă. Pe platforma noastră, care este securizată, se completează un formular cu datele de autentificare. Apoi, se introduc informațiile clinice ale pacientului și, într-o secțiune separată, investigațiile imagistice. Odată probele de biopsie ajunse la colegul meu anatomopatolog, ele sunt analizate și vin în completarea informațiilor medicale obținute anterior. În comisia multidisciplinară sunt discutate toate elementele și apoi stabilim un diagnostic pe care îl prezentăm pacientului sau medicului curant al acestuia. Totodată, oferim, pe lângă opinia medicală, și recomandări de investigații suplimentare, dar și monitorizare”, explică Daniel Trăilă, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Expoziție inedită organizată de studenții de la Universitatea de Vest, în Parlamentul European!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Video: Momentul în care un pieton a fost spulberat de o maşină, filmat de camerele de supraveghere

Un accident cumplit s-a petrecut în această seară, în comuna Şag, lângă Timişoara, unde o maşină a lovit în plin, un pieton.

Dănuţ Stoica, la Sursa de Vest fără Filtru

Dănuţ Stoica, primarul comunei Găvojdia, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 8 decembrie 2022.

Prostie sau interese meschine? Piaţa de Roţi din zona Traian, organizată “după ureche”. Şefii de la SC Pieţe au dat bir cu fugiţii

Deschiderea Pieţei pe Roţi din zona Traian, care va avea loc mâine, este învăluită în mister, chiar şi pe ultima sută de metri.

Încep să sune sirenele, la Timișoara! Primăria anunță că face teste

Primăria Timișoara anunță testarea sirenelor electronice în cadrul unor exerciții de verificare, prin emiterea de semnale scurte și mesaje vocale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.