Skip to main content

Gratuit! Suspecţii de boli pulmonare interstiţiale difuze au parte de a o doua opinie, pentru biopsie

Paște Fericit!

Echipa multidisciplinară de specialiști a Spitalului Victor Babeș Timișoara, care oferea până acum o a doua opinie gratuită a evaluării imagistice pentru cazurile de pneumopatie interstițială, analizează, din această săptămână, și probele de biopsie.

Acestea pot fi trimise prin intermediul unui curier și nu necesită condiții speciale de transport.

Echipei de pneumologi și radiologi care ofereau a doua opinie gratuită, pe baza rezultatelor investigațiilor imagistice și a altor documente medicale, i s-a alăturat și un medic anatomopatolog specializat în afecțiunile pneumologice, care analizează probele bioptice.

CITEŞTE ŞI: A fost prins şoferul care a ucis o femeie şi a abandonat-o pe marginea drumului

“Analizarea probelor prelevate pentru biopsie ne permite să “rafinăm” rezultatul. Astfel, avem posibilitatea unei interpretări mai detaliate. De exemplu, aflăm cât de veche este progresia fibrozei. Pentru diagnosticul histopatologic avem, însă, nevoie de fragmente de țesut din plămân. Recomand ca acestea să fie trimise împachetate într-un bloc de parafină, dar în condiții obișnuite de transport. În acest mod, pot fi făcute retăieri din segmentul țesutului prelevat, obținându-se în final una sau mai multe „lame de microscopie” ce vor fi supuse unei examinări anatomo patologice cu un microscop performant care, mai departe, indică diagnosticul histopatologic. Practic, colorația specială, pe care o obținem în urma analizei, pune în evidență anumite modificări în patologia interstițială difuză. Totodată, rezultatul histopatologic cu colorații speciale ne poate arăta și dacă există infecții cronice, chiar dacă analizele de laborator sunt negative”, spune Gheorghe-Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Probele de biopsie vin în completarea imaginilor de CT torace, a istoricului medical și al investigațiilor funcționale pe care le-a efectuat pacientul.

Toate aceste date se pot încărca în platforma online https://www.pidsecondopinion.ro/, pusă la dispoziție gratuit pentru o a doua opinie, pentru pacienții cu pneumopatii interstițiale.

“În principal, noi ne adresăm medicilor care au stabilit deja un prim diagnostic de pneumopatie interstițială difuză, dar vor o a doua opinie din partea unor specialiști care lucrează într-un centru de referință pentru această patologie complexă. Pe platforma noastră, care este securizată, se completează un formular cu datele de autentificare. Apoi, se introduc informațiile clinice ale pacientului și, într-o secțiune separată, investigațiile imagistice. Odată probele de biopsie ajunse la colegul meu anatomopatolog, ele sunt analizate și vin în completarea informațiilor medicale obținute anterior. În comisia multidisciplinară sunt discutate toate elementele și apoi stabilim un diagnostic pe care îl prezentăm pacientului sau medicului curant al acestuia. Totodată, oferim, pe lângă opinia medicală, și recomandări de investigații suplimentare, dar și monitorizare”, explică Daniel Trăilă, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Expoziție inedită organizată de studenții de la Universitatea de Vest, în Parlamentul European!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara anunță că sumele alimentate pe tichetele sociale pe suport electronic, destinate sprijinirii cuplurilor mamă–nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate, pot fi utilizate până la data de 31 mai.
Incident șocant, în această seară la Timișoara! O tânără de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul unu al unui bloc, după o ceartă cu iubitul.
RETIM Ecologic Service S.A., în parteneriat cu ADID Timiș, anunță începerea primei campanii trimestriale pentru colectarea deșeurilor textile, din Zona 1 Timișoara. Utilizatorii casnici pot folosi această oportunitate pentru a se debarasa legal și gratuit de deșeurile textile din gospodărie. Campania se desfășoară în perioada 22 aprilie – 30 iunie 2025, în localitățile: Timișoara, Dumbrăvița, […]
Trei persoane au fost rănite după ce două mașini s-au izbit violent în municipiul Deva, la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm, spre Hunedoara.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează o nouă ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă, într-un format inedit… în aer liber.
Casieriile Aquatim și centrul relații clienți de pe strada Enric Baader nr. 11 din Timișoara vor fi închise în perioada 18-22 aprilie.