Fritz cere mai multe sancțiuni în trafic! Vrea amenzi în baza imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere

Primăria Timișoara vrea să transforme Centrul de Monitorizare Trafic într-un centru de ordine publică modern, unic în România, printr-un parteneriat cu Poliția Locală.

Prin noua structură, vor scădea semnificativ timpii de intervenție la situații critice, va crește siguranța timișorenilor și vor fi completate punctele oarbe ale celor două sisteme de monitorizare.

Proiectul de hotărâre va ajunge pe masa consilierilor locali în următorul plen. Practic, noua structură se va înființa prin comasarea Centrului de Comandă și Control al Poliției Locale cu Centrul de Management al Traficului. Ambele structuri vor funcționa pe bulevardul Iuliu Maniu, nr. 29, unde va fi mutat și dispeceratul Poliției Locale. 

Intrăm într-o logică interinstituțională nouă, de la transmis date prin CD-uri la trei zile după infracțiune, la acces în timp real. Punem în comun resursele noastre de monitorizare video într-un singur centru și îmbunătățim eficiența Poliției Locale, pentru a-i putea depista mai repede pe cei care încalcă legea. Practic, polițiștii locali vor avea acces la datele adunate de camerele de supraveghere ale Municipalității și vor putea acționa imediat ce văd încălcări ale legii, fie că vorbim de aruncarea ilegală de deșeuri, deranjarea ordinii publice sau pentru fluidizarea traficului la accidente”.  spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Edilul Timișoarei își dorește ca în acest proiect să se implice și Inspectoratul de Poliție, pentru ca astfel șoferii care trec pe roșu la semafor și care sunt surprinși de camerele de vedere instalate în oraș să poată fi sancționați.

Îmi doresc ca Inspectoratul de Poliție Județean să vină alături de noi și să sporim eficiența acestui Centru de Comandă și fiecare să acționeze în funcție de competențele legale pe care le are. De exemplu, pentru a reduce numărul de accidente în trafic avem nevoie de cooperarea Poliției Naționale, pentru că doar ei pot sancționa trecerile pe roșu zilnice”, mai transmite Dominic Fritz.

Este greu însă se se întâmple ce își dorește edilul, asta pentru că sistemul de supraveghere video din oraș nu este omologat.

Potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep. raportat la art.6 pct.19 și 20 din același act normativ, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunile se realizează în două modalități: direct de către polițistul rutier sau de către polițistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, aflate în dotarea și gestiunea Poliției Române”, transmitea IPJ Timiș, în urmă cu aproximativ un an, când administrația Fritz a mai cerut o dată amendarea șoferilor care au trecut pe roșu, în baza imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere.

Totuși, noul Centru de Monitorizare va integra cele 150 de camere ale Poliției Locale cu cele 276 de camere ale Municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video. De asemenea, Centrul va avea la dispoziție, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic.

Centrul va fi pe bv. Iuliu Maniu, unde există deja dotări de ultimă generație și va funcționa similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene.

Poliția Locală are atribuții în păstrarea ordinii și liniștii publice, disciplina în construcții, protecția mediului, verificarea activităților comerciale, în domeniul evidenței populației, dar și în domeniul circulației rutiere.

În domeniul circulației rutiere, Poliția Locală poate să dispună inclusiv ridicarea vehiculelor oprite, parcate sau care staționează neregulamentar și are atribuții în constatarea și sancționarea depășirii masei maxime admise, încălcarea regulilor de circulație de către pietoni sau bicicliști, nerespectarea regulilor de acces în zone pietonale, rezidențiale sau parcuri și îndeplinirea procedurilor legale pentru a elibera domeniul public de vehicule abandonate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Timişoara citeşte! Proiect inedit al tineretului social democrat pentru a încuraja lectura

Tinerii din Partidul Social Democrat filiala Timişoara a ieşit astăzi din case, pentru o acţiune de suflet, prin care îşi doresc să crească apetitul pentru lectură.

Captură uriaşă de ţigări! Marfă în valoare de 1,5 milioane de euro, descoperită de poliţiştii de Frontieră

Poliţiştii de Frontieră au oprit în trafic, un tir, în cadrul unei acţiuni de rutină, pe linia combaterii contrabandei su produse accizabile.

5 victime, pentru care şi o fetiţă, într-un accident în care au fost implicate o maşină şi un microbuz

Un accident rutier grav, s-a petrecut în urmă cu puţin timp, la ieşirea din Timişoara spre Arad.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.