Skip to main content

Fosile de mamut, donate de un timișean, Muzeului Național al Banatului!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Muzeul Național al Banatului din Timișoara se îmbogățește cu o donație extraordinară: fosile de mamut, descoperite în județ.

La Bazoș, în județul Timiș, râul cu același nume a dezvăluit comori ale timpului care, cu generozitate lui Tiberiu Fîntănă au fost donate muzeului. Această donație inedită include fosile impresionante de mamut, acele uriașe mamifere dispărute, care continuă să fascineze și să provoace imaginația umană.

Mamuții care au călcat pământul timp de milioane de ani, până la sfârșitul ultimei ere glaciare, au fost înrudiți îndeaproape cu elefanții de astăzi, făcând parte din aceeași familie taxonomică, Elephantidae. Linia lor genealogică își are rădăcinile în Africa, de unde au migrat în Europa acum circa 3.5 milioane de ani.

În decursul erei lor, au existat patru cronospecii principale, fiecare adaptându-se la schimbările climatice și ecologice prin modificări morfologice remarcabile, în special la nivelul dentiției. Mamutul lânos, cea mai cunoscută specie, a coexistat cu omul preistoric, care a vânat aceste creaturi pentru carne și a folosit oasele și fildeșul lor în scopuri diverse, de la construcția locuințelor la fabricarea uneltelor și obiectelor de artă.

Acest tezaur paleontologic, nu doar că adaugă o valoare inestimabilă patrimoniului muzeal, dar oferă și o fereastră spre trecutul îndepărtat al regiunii noastre, punând în lumină mediul dinamic și spectaculos în care au trăit oamenii din vremuri îndepărtate. Încheiem exprimându-ne recunoștința față de Tiberiu Fîntînă și toți cei care contribuie generos la conservarea și îmbogățirea patrimoniului cultural și natural. Împreună, continuăm să scriem capitolele fascinante ale trecutului nostru!”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Aflată la București în cursul săptâmânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România.
Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Crimă înfiorătoare, în vestul țării! O femeie de 52 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost trântită pe șinele de cale ferată și ținută cu forța chiar de cumnatul ei, în vârstă de 46 de ani, până când trenul a lovit-o.
Opera Națională din Timișoara invită doritorii să pășească dincolo de cortină și să descopere farmecul din spatele spectacolelor, prin două tururi ghidate organizate în luna mai.
Un cetățean albanez care a încercat să mituiască un polițist de frontieră de la Moravița, pentru a putea intra în țară, fără acte, este cercetat acum de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Timiș.
Un accident s-a petrecut în această dimineață, pe autostrada A1, în zona localității Orțișoara, pe sensul de mers Arad-Timișoara.
După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.