Festival de îți plouă în gură! Mașini Tesla, încărcate cu tone de slănină, cârnați afumați, jamboane maturate și nu numai! Vezi aici programul complet al evenimentului!

Slaninijada, cel mai popular eveniment dedicat slăninii și produselor tradiționale din Serbia și Estul Europei, revine anul acesta, între 13 și 16 februarie, în localitatea Kačarevo, districtul Banat, provincia Voivodina.
Ediția numărul 38 a evenimentului aduce trailere, furgonete și chiar mașini Tesla încărcate cu peste 100 de tone de slănină de poveste și 400 de tone de produse tradiționale sârbești, precum cârnați afumați, jamboane maturate, afumături, jumări, tobă și boia.
Festivalul reunește peste 300 de expozanți din toate regiunile Serbiei, cei mai mulți fiind din Srem și Mačva, zone recunoscute pentru tradiția în creșterea porcilor și valorificarea produselor din carne de porc. Anul acesta, producătorii mici expun minim 1 tonă de produse, iar cei mai mari producători aduc fiecare de la 3-4 tone de produse pentru vânzare.
‘’Standurile sunt arhipline de produse locale și specialități culinare prezentate într-o estetică de neegalat. Este imposibil să nu remarci cât de bine surprind esența bucătăriei locale și respectul pe care îl au producătorii sârbi față de consumatori și păstrarea tradiției de familie’’, spune Romana Rista, diplomat culinar.

Organizatorii, împreună cu diplomatul culinar Romana Rista, lansează o invitație specială micilor și marilor producători din România pentru a participa la competiția din cadrul Slaninijadei 2025. Fiecare producător este încurajat să aducă mostre între 300 și 500 g din slănina tradițională cu carne, contribuind astfel la promovarea patrimoniului culinar românesc într-un context european, concurând cu țările învecinate Serbiei. Termenul limită de aducere a mostrelor în Kačarevo este joi, 13 Februarie, până la ora 08:00, ora Serbiei. Relații la nr de WhatsApp: 0771-366.282, +381 61 186.9371 sau zestreculinara@gmail.com.
De asemenea, organizatorii spun că vizitatorii se vor putea bucura, pe lângă o gamă variată de produse locale, și de o atmosferă unică creată de tamburași, ansambluri folclorice și de provocările autentice ale producătorilor de slănină.

Cu o istorie de aproape patru decenii, festivalul culinar a creat încă de la prima ediție organizată în 1988 o istorie a spectacolelor și recordurilor culinare.
‘’Pentru mulți dintre români, poate nu e greu de imaginat că, în anii ’90, la Slaninijada, sârbii construiau adevărate zgârie-nori din slănină, cu vânzare direct de pe acoperiș! Dar totuși, cine ar fi crezut că o tablă de slănină poate deveni atât de valoroasă încât să fie păzită de toată lumea prezentă, publicul-cumpărător fiind cel mai bun gardian al păstrării tradiției, sârbi făcând din tabla de slănină un simbol al măiestriei unei rețete transmise din generație în generație? În 1992, sârbii ridicau în cadrul festivalului o afumătoare cu horn înalt de 18,5 metri din 5000 de table de slănină. Această ‘’sculptură’’ monumentală culinară a făcut istorie și înconjurul planetei. Presa internațională, inclusiv televiziuni din America, de la acea vreme arătând imagini de la Slaninijada, ediția 4.
A urmat în ’93 o casă din slănină, înaltă de 25 m și lată de 3 m, și cu un acoperiș din 1800 de table mari de slănină, înșirate ca țiglele de pe casele bănățenilor. De pe acest acoperiș ‘’afumat’’ se făcea vânzarea în târg. Cum vă suna asta în 2025? Un zgârie-nori afumătoare, construit din table de slănină cu vânzare directă de pe acoperișul său? Sârbi inventivi au creat apoi în ’94 Cuțitul măcelarului, un sătâr din 1800 de table de slănină. În 1995, Slaninijada a surprins lumea cu o mașină de tocat carne construită din 2000 de table de slănină. Cea mai mare bucată cu slănină afumată din Serbia și premiată la Slaninijada a fost a unui producător din Kikinda. Aceasta a cântărit 173 de kilograme și a avut 1,73 metri lungime și 1,5 metri lățime. A putut fi admirată în 2022 la Slaninijada și apoi la Dani Ludaje 2022, din Kikinda, unde a fost și vândută’’,a povestit Romana Rista, diplomat culinar.

Anul trecut, Slaninijada a atras peste 150.000 de vizitatori, iar pe durata celor patru zile de Slaninijada a fost vândută o cantitate de peste 500 de tone de slănină și alte preparate din carne.

Programul complet al festivalului culinar poate fi consultat mai jos.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Drogurile îți distrug viitorul! Tinerii din Timiș, avertizați asupra pericolelor consumului de substanțe interzise printr-un proiect interactiv

Chinul copiilor cu dizabilități pe care părinții trebuie să îi plimbe prin tot orașul pentru tratamente, ia sfârșit! La Lugoj, a fost inaugurat un centru care acoperă toate nevoile

Au fost stabilite locurile pentru publicitatea electorală din Timișoara! Vezi aici unde vor apărea afișele cu candidați!

Reacția CJT, după ce șefa Inspectoratului Școlar Județean a sărit la gâtul lui Simonis, pe tema banilor pentru elevii olimpici: mâine se votează bugetul

La Timișoara, iarba va fi tăiată ici și colo! Primăria vrea să tundă spațiile verzi pe porțiuni, ca să încurajeze biodiversitatea

Primarul din Belinț a câștigat lupta cu ANI, după aproape trei ani de procese! Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pentru că a încercat să respecte legea

Și tu poți să ajuți un elev de elită! Apel pentru sponsorizarea Olimpiadei Naționale de Limba Română pentru Minorități, organizată la Timișoara!

Afecțiunile necanceroase, tratate cu ajutorul radioterapiei, la OncoHelp Timișoara!

TikTok-erul Alin Borcan a făcut spectacol după percheziții! A ieșit dezbrăcat, cu o armă tip airsoft, și a început să amenințe în stânga și în dreapta

Colegiul Național Pedagogic din Timișoara găzduiește prima ediție a competiției interregionale de dezbateri academice Peda Open!

Mașină cuprinsă de flăcări, în mers! Șoferița a reușit să se salveze la timp

Descinderi în Timișoara și încă două localități din județ! Acțiunile au legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu

Se fac primii pași pentru proiectarea Centurii Timișoara Vest! Tronsonul de nici 14 kilometri trebuie să fie gata în doi ani și jumătate

CCIA Timiș continuă seria seminariilor online sectoriale România-Israel!

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Lasă un răspuns