Skip to main content

Dueluri medievale, tabere de reconstituire istorică şi expoziţii interactive. Noptea Muzeelor aduce o mulţime de surprize la Bastionul Theresia din Timişoara

Muzeul Național al Banatului se alătură evenimentului național „Noaptea Muzeelor 2023”.

Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, instituția de cultură îi aşteaptă pe timişoreni şi turişti, deopotrivă, între orele 17.00 – 02.00 cu spectacolele de istorie vie („living museum”) în Bastionul Theresia, momentele artistice și atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice coordonate de MNaB.

CITEŞTE ŞI: Concedieri în masă, la Colterm! Radu Ţoancă trage un semnal de alarmă: 200 de oameni vor fi daţi afară!

Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii.

Programul din curtea Bastionului Theresia:

• 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea taberelor de reconstituire istorică –Timișoara otomană, Timișoara Evului Mediu târziu, Banatul medieval.

• 18:00 – Spațiul expozițional „Istoria Militară a Banatului“, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara începând cu secolul Baroc și până în anii orașului românesc interbelic. Salve de tun de secol XVIII și de început de secol XX în Curtea Bastionului Theresia.

• 19:00 – Curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie de către Uniunea Artiștilor – Cronicari. Armele și ținutele Evului Mediu. Obiceiurile trecutului. Antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului, în condiții de absolută siguranță). Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste adevărată, narată în stilul „living museum” și însoțită de muzică istorică.

• 21:00 – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice Fiare din beci, urmată de momente inedite. Dans cu săbiile în stilul oștenilor stepelor. Duel real cu arme istorice din colecția privată a Uniunii, între spadasini experimentați. Muzică istorică live (Peregrinii)

• 22:00 – Drum printre secole – Uniunea Artiștilor – Cronicari. Muzica vechilor menestreli și arta jonglerilor cu focul vor însoți o poveste magică din trecut, narată cu sprijinul tuturor grupurilor participante, în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2023 la MNaB.

CITEŞTE ŞI: De infarct! Ce a găsit un bărbat, sub mașină, când a vrut sa pornească la drum?

Vor putea fi vizitate expozițiile:

• „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” – care propune o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (văzul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) și Giroc (gustativul) – mansarda B2

• „Prinț și Sultan. Decenii de Război și Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porți” – care prezintă obiecte din diferite episoade ale marilor confruntări militare internaționale de pe scena europeană în urma cărora este constituit Banatul Timișoarei – mansarda B1

• „Istoria militară a Banatului” – care aduce împreună uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul sec. al XVIII-lea (armatele habsburgică și otomană) și din anii Primului Război Mondial (armata română) (parter)

• Muzeul Popa’s – expoziție de caricatură Ștefan Popa Popa’s, o colecție reprezentativă de caricaturi, medalii, premii și prezentări de evenimente din viața celui mai apreciat caricaturist din lume (parter)

• Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” – ce conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu ( parter)

Intrarea și participarea la evenimente este gratuită

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.

Ești în căutarea unui utilaj agricol sau industrial, sau poate a unui iaht? Maxutil este locul care satisface și cele mai exigente gusturi!

Maxagro, un titan al companiilor cu profil agricol din Uniunea Europeană, cu o experiență de 31 de ani, își propune să devină cel mai important partener pentru mediul de business din România, odată cu inaugurarea Maxutil.