Skip to main content

„Dragonul” lui Yuri Kordonsky la Teatrul German de Stat Timișoara, un spectacol-satiră despre dictatură și violența pe care o purtăm în noi!

Teatrul German de Stat Timișoara vă invită la ultima premieră a stagiunii 2022/2023 – „Dragonul” de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky.

Evenimentul va avea loc vineri, 28 iulie 2023, iar a doua zi va mai avea loc o reprezentație. Ambele spectacole se joacă de la ora 19.30.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German sau de AICI.

Un dragon a subjugat un oraș timp de secole. Locuitorii trebuie să-l hrănească cu mii de vaci, oi și găini și să-i sacrifice o fecioară în fiecare an. Dar oamenii s-au împăcat cu acest lucru, nimeni nu se revoltă împotriva lui, dimpotrivă, ba chiar consideră că stăpânirea balaurului le oferă siguranță. Într-o zi apare un tânăr, cavalerul Lancelot, care pune la îndoială această ordine. El se îndrăgostește de frumoasa Elsa, care urmează să fie sacrificată în acel an, și vrea să lupte împotriva dragonului. Dar practic nimeni nu-l vede ca pe un posibil eliberator sau nu ar fi dispus să-l sprijine în luptă. 

În 1943, autorul rus Evgheni Schwarz și-a îmbrăcat criticile la adresa regimului nazist german în haina unui basm. Dar și conducătorii comuniști ai Uniunii Sovietice de la acea vreme s-au văzut reflectați în piesa „Dragonul”. La Moscova în 1944, după două repetiții generale reprezentația a fost interzisă. Parabola a rămas înspăimântător de actuală având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Căci Schwarz nu doar că satirizează dictaturile, ci arată și că arbitrariul și violența dăinuie pentru că oamenii au internalizat mecanismele și valorile unui astfel de sistem de guvernare. Cu toții purtăm dragonul în noi.

Despre cel mai recent spectacol al său, Yuri Kordonsky ne-a spus: „Istoria omenirii ne învață că un dictator fascist nu este singura și poate nici măcar cea mai mare problemă. Greșeala se ascunde în natura umană. După ce dragonul moare, oamenii aleg într-o clipită unul nou balaur care să-i conducă. Acest ciclu este nesfârșit și din păcate face parte din natura noastră să renunțăm la libertate, conștiință și onoare pentru mâncare bună, un salariu decent și siguranța căminului nostru. Acolo locuiește dragonul adevărat.”

Născut în Odessa, Ucraina, Yuri Kordonsky a studiat actorie și regie la Sankt Petersburg. Înainte de a emigra în SUA, a activat la celebrul teatru Maly. În prezent, predă regie la Yale School of Drama din New Haven, SUA. Ca regizor, Kordonsky a lucrat în foarte multe țări ale lumii, iar multe dintre producțiile sale au câștigat premii importante.  Dragonul este a treia sa producție la TGST. Pescărușul de A. P. Cehov a fost urmat în 2017 de Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, după povestiri de G. Garcia Marquez. Spectacolul a fost distins cu premiul Uniunii teatrale din România, UNITER, pentru cea mai bună regie și premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer – decor;  Ioana Popescu – costumele și desenele în nisip live).

Scriitorul rus Evgheni Schwarz s-a născut în 1896 și a copilărit în Caucazul de Nord. A studiat dreptul la Moscova și Rostov până la Revoluția din Octombrie. După ce a participat la Primul Război Mondial, a fost membru al unei trupe de teatru de amatori și a avut slujbe ocazionale. Mai târziu, a lucrat ca dramaturg de teatru și apoi ca scriitor independent. Schwarz a fost inspirat de autori precum Hans Christian Andersen, Nikolai Gogol sau E.T.A. Hoffmann și a scris aproximativ 30 de piese, adaptări după basme. Cu toate acestea, el a folosit simboluri, motive și teme pentru a denunța condițiile politice ale timpului său. Încă din anii 1930, piesa Regele gol, în care a creat portretul unui conducător autoritar, a fost interzisă. În perioada dictaturii lui Stalin, oficialii comuniști au înăsprit cenzura, îndeosebi în anii de după război. Piesele lui Schwarz nu se mai jucau aproape deloc. A murit în 1958, în apropiere de Sankt Petersburg.

Distribuție: Isa Berger, Robert Bogdanov-Schein, Alma Diaconu, Ioana Iacob, Marc Illich, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz.

Regie: Yuri Kordonsky (invitat) • Scenografie: Ioana Popescu • Dramaturgie: Rudolf Herbert • Video: Cristian Ienciu • Vorbire scenică: Ulrike Schulze (invitată din Germania) • Asistență de regie: Isolde Cobeț • Machiaj: Bojița Ilici • Light design: Cosmin Anania • Muzică live – original: Sorina Savii (invitată), Lucas Kohl (invitat) •  Regie tehnică: Costinel Stănescu, Cătălin Tănase

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.