Video: Doliu în lumea catolică și nu numai! Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a încetat din viață, a anunțat luni Vaticanul printr-o declarație oficială transmisă video.
„Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț decesul Sfântului Părinte Francisc. La ora 7:35 în această dimineață, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălu”, a anunțat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Papa Francisc a fost internat în Spitalul Gemelli din Roma pe 14 februarie, după mai multe zile în care s-a confruntat cu dificultăți de respirație. Diagnosticul medicilor a fost dublă pneumonie, iar starea sa s-a agravat, necesitând inclusiv transfuzii de sânge. Spre finalul lunii martie, sănătatea sa părea să se îmbunătățească. Suveranul Pontif a fost externat, iar într-un gest de speranță, a salutat credincioșii de la fereastra spitalului.
Ultima apariție publică a avut loc duminică, în Piața Sfântul Petru, unde a oferit o binecuvântare miilor de credincioși adunați, însă nu a mai susținut și slujba religioasă.
În ciuda stării tot mai fragile, Papa Francisc a continuat să ia decizii importante pentru viitorul Bisericii. A prelungit mandatul cardinalului Giovanni Battista Re ca decan al Colegiului Cardinalilor, o mutare menită să consolideze direcția reformatoare a pontificatului său. Totodată, a accelerat o numire istorică: o călugăriță a devenit prima femeie guvernator al Vaticanului.
Succesiunea papală se anunță una tensionată, mai ales în contextul confruntărilor recente între Papa Francisc și vicepreședintele american JD Vance, pe tema politicilor de migrație promovate de administrația Trump.
Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă pe 13 martie 2013, o decizie care a surprins mulți observatori ai Bisericii Catolice. Clericul argentinian, recunoscut pentru preocuparea sa constantă față de cei săraci, era considerat un outsider în conclavul cardinalilor. Odată ajuns Suveran Pontif, Papa Francisc a ales să trăiască în mod diferit față de predecesorii săi: a refuzat apartamentele somptuoase din Palatul Apostolic și a preferat un mediu comunitar, pe care l-a considerat benefic pentru „sănătatea sa psihologică”.
Francisc a preluat conducerea unei Biserici marcată profund de scandaluri legate de abuzuri sexuale și de lupte interne în aparatul birocratic al Vaticanului. A fost ales cu misiunea clară de a aduce ordine și de a reforma instituția. Totuși, de-a lungul pontificatului său, a devenit o figură polarizantă: a fost criticat dur de conservatori pentru slăbirea unor tradiții, dar și de progresiști, care l-au acuzat că nu a mers suficient de departe în procesul de reformă.
În ciuda tensiunilor interne, Papa Francisc a devenit o figură de referință pe scena internațională. Călătoriile sale în numeroase țări au atras mulțimi uriașe, iar mesajele sale despre pace, dialog interreligios și sprijinirea celor marginalizați – în special migranții – au rezonat la scară globală.
Un fapt fără precedent în epoca modernă a Bisericii: o bună parte a pontificatului lui Francisc s-a desfășurat în prezența unui alt papă, Benedict al XVI-lea, care a renunțat la funcție în 2013, dar a continuat să locuiască în Vatican până la moartea sa, în decembrie 2022. Benedict, considerat un simbol al aripii conservatoare, a fost o prezență tăcută, dar semnificativă în fundalul reformelor propuse de Francisc.
Până în februarie 2025, Papa Francisc a numit aproximativ 80% dintre cardinalii electori, ceea ce înseamnă că succesorul său ar putea fi ales dintre cei care împărtășesc viziunea sa asupra unei Biserici mai deschise și mai moderne, în pofida opoziției ferme venite din partea tradiționaliștilor.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

O elevă de clasa a VIII-a s-a aruncat de la etajul doi al școlii, în ziua absolvirii! Fata a ajuns în stare gravă la spital

Grădini interioare și laboratoare inteligente în școli! Liceenii din Timișoara decid, în premieră, cum se cheltuiesc banii publici prin bugetare participativă

Descinderi în timpul examenului de Bacalaureat! Doi elevi, prinși în flagrant în timp ce fraudau testarea! O a treia persoană, din exterior, este implicată!

Dominic Fritz, noul președinte ales al USR! A obținut aproape 70% dintre voturile colegilor

O nouă pistă de biciclete, la Timișoara! Va conecta zona Giroc cu centrul orașului! Pentru asta însă, vor fi desființate locuri de parcare

Video: Bătrână bătută de noră, în timp ce soțul agresoarei filma fără să intervină! Poliția a deschis o anchetă în acest caz

Goran Bregović, Akua Naru și Trio Mandili vin la Timișoara! CODRU Festival 2025 anunță un line-up spectaculos pentru ediția aniversară

Prăpăd pe străzile Timișoarei! Amenzi de peste un milion de lei, pentru constructorii care nu respectă legislația pentru șantiere

VIDEO: Tineri loviți în plin de o mașină scăpată de sub control! Au ajuns la spital

Descinderi la locuința unui bărbat din Lugoj! Polițiștii au găsit un întreg arsenal de muniție

VIDEO: Incendiu devastator! Pompierii s-au chinuit mai bine de patru ore pentru a stinge flăcările! De la ce au izbucnit?

Video: Fursecuri peruane, zacuscă reinterpretată sau dulceață de dovlecel! Un festin culinar semnat de studenții USVT pentru industria HoReCa

Caz șocant, în Poliția de Frontieră! Un agent a fost aruncat după gratii, pentru că punea în circulație bani falși

România prezentă la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei SPO din Uniunea Europeană! Delegația ANOFM a fost condusă de secretarul general, Marcel Miclău!

Firmele timișene invitate la un seminar de informare privind oportunități de finanțare în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027

Românii au făcut de 5.000 de ori ocolul Pământului cu Eturia, în 18 ani de vacanțe exotice! Care sunt destinațiile preferate?

VIDEO: S-a deschis un nou segment de cale ferată modernizată, între Lugoj și Timișoara Est!

Lasă un răspuns