Detalii mai puţin ştiute despre înec! Pompierii îţi spun cum să recunoşti o persoană în pericol de moarte
Vara, numărul persoanelor care se îneacă este unul alarmant, iar multe dintre victime sunt copii, care merg la scăldat, nesupravegheaţi.
Cel mai recent caz este un minor de 14 ani din judeţul Bihor, pentru care medicii nu au mai putut face nimic.
Băiatul a intrat în apele Crişului Reped, în zona podului Caroli I din Oradea, să înoate, dar a fost tras de curenţii puternici.
CITEŞTE ŞI: Familie în culmea disperării, după ce un tânăr a dispărut fără urmă
Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, pompierii bihoreni trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte înotul.
Citându-l pe Francesco A. Pia, un binecunoscut salvamar american, autorul unor articole de specialitate, pompierii spun că înecul nu se petrece ca în filme.
Cei care sunt în pericol, nu pot striga după ajutor, aparatul resprator având principalul rol de inspirare şi expirare a aerului.
Astfel, în scurtele momente în care reuşesc să îţi scoată capul deasupra apei, victimele nu strigă şi nici nu îşi pot controla voluntar braţele.
Ba mai mult, conform salavarului american citat de pompierii bihoreni, de la începutul şi până la finalul reacţiei instinctive, oamenii rămân drepţi şi nu există nicio dovadă care să demonstreze că ei ar da din picioare.
Dacă nu sunt salvaţi, aceşti oameni reuşesc să se menţină la suprafaţă între 20 şi 60 de secunde.
CITEŞTE ŞI: Ziua Imnului Național, marcată și la Timișoara! Vezi aici programul complet al manifestărilor
“În aceste condiții, pentru salvarea unei vieţi în cazul asistării la un accident de înot intervenţia de urgenţă este crucială, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele”, explică cei de la ISU Bihor.
Lasă un răspuns