Skip to main content

Detalii mai puţin ştiute despre înec! Pompierii îţi spun cum să recunoşti o persoană în pericol de moarte

TM 2024

Vara, numărul persoanelor care se îneacă este unul alarmant, iar multe dintre victime sunt copii, care merg la scăldat, nesupravegheaţi.

Cel mai recent caz este un minor de 14 ani din judeţul Bihor, pentru care medicii nu au mai putut face nimic.

Băiatul a intrat în apele Crişului Reped, în zona podului Caroli I din Oradea,  să înoate, dar a fost tras de curenţii puternici.

CITEŞTE ŞI: Familie în culmea disperării, după ce un tânăr a dispărut fără urmă

Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, pompierii bihoreni trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte înotul.

Citându-l pe Francesco A. Pia, un binecunoscut salvamar american, autorul unor articole de specialitate, pompierii spun că înecul nu se petrece ca în filme.

Cei care sunt în pericol, nu pot striga după ajutor, aparatul resprator având principalul rol de inspirare şi expirare a aerului.

Astfel, în scurtele momente în care reuşesc să îţi scoată capul deasupra apei, victimele nu strigă şi nici nu îşi pot controla voluntar braţele.

Ba mai mult, conform salavarului american citat de pompierii bihoreni, de la începutul şi până la finalul reacţiei instinctive, oamenii rămân drepţi şi nu există nicio dovadă care să demonstreze că ei ar da din picioare.

Dacă nu sunt salvaţi, aceşti oameni reuşesc să se menţină la suprafaţă între 20 şi 60 de secunde.  

CITEŞTE ŞI: Ziua Imnului Național, marcată și la Timișoara! Vezi aici programul complet al manifestărilor

“În aceste condiții, pentru salvarea unei vieţi în cazul asistării la un accident de înot intervenţia de urgenţă este crucială, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele”, explică cei de la ISU Bihor.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Timișoara devine capitala dansului sportiv. În acest weekend găzduiește Campionatul Mondial de Dans Juniori II Standard&Timișoara Open Championship 2024, WDSF Open Standard și Latino Tineret și Adulți și DSE Children Grand Prix.
Timișorenii mai au la dispoziție mai puțin de 10 zile pentru a alege prin vot proiecte propuse de alți timișoreni și care vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va organiza în zilele de 20, 26 și 27 septembrie o serie de proiecții de filme etnografice, destinate publicului larg.
După ce săptămâna trecută președintele ales al Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța obținerea autorizației de desființare a stadionului Dan Păltinișanu, a venit și vestea demarării licitației pentru demolare.
Municipiul Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa I“, Cod SMIS 123654.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curate și de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor verzi din gospodăriile proprii.