Deputatul PNL, Cosmin Șandru: Locurile de joacă nu trebuie să facă diferența între copii, iar copilăria nu trebuie să cunoască discriminarea!
Locurile de joacă trebuie să devină accesibile pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu dizabilități!
În acest sens, deputatul PNL de Timiș, Cosmin Șandru, alături de colegii săi, a depus în Parlament un proiect de lege care să elimine discriminarea copiilor la locurile de joacă.
Conform Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, anul trecut erau în evidenţă peste 80.000 copii cu dizabilităţi. De la an la an, numărul lor crește, în 2022 fiind cu 1.808 copii mai mulţi față de anul precedent.
”Copiii cu dizabilități nu trebuie să mai sufere și din motivul că locurile de joacă nu le îndeplinesc necesitățile. Suntem responsabili să le oferim tuturor copiilor o copilărie frumoasă, în care joaca să nu fie limitată din cauza dizabilităților. Pentru acești copii, utilizarea locurilor de joacă poate fi o oportunitate de a-și dezvolta abilitățile motorii și sociale într-un mediu sigur și vesel. Faptul că, în prezent, multe spații de joacă din țară nu sunt adaptate conform nevoilor acestor copii, trasează din păcate, o limită privind interacțiunea acestora cu prietenii sau colegii lor. Această situație perpetuează ideea eronată că acești copii sunt separați de restul societății”, spune deputatul PNL, Cosmin Șandru.
Proiectul liberalilor se aplică tuturor spațiilor de joacă deschise publicului, indiferent de proprietarul sau administratorul acestora, fie că sunt situate în interiorul sau exteriorul instituțiilor de învățământ, în parcuri, locuri de recreere comunitare, zone rezidențiale, centre comerciale sau alte locuri publice accesibile.
”Săptămâna aceasta, am depus în Parlament, împreună cu colegii liberali, un proiect de lege care are intenția de a elimina barierele arhitecturale, sociale ori de atitudine care împiedică participarea deplină și în condiții de egalitate la joacă pentru copiii cu dizabilități. Aplicarea prezentei legi presupune proiectarea, construcția si amenajarea spațiilor de joacă publice și private, precum și echipamentele de joacă folosite, în scopul creării unor “spații de joacă incluzive sau universale”, unde toți copiii vor putea avea acces la drepturile lor fundamentale. Legea se aplică tuturor spațiilor de joacă deschise publicului indiferent de proprietarul acestora sau de locul unde sunt situate. Copilăria nu trebuie să cunoască discriminarea!”, mai spune deputatul de Timiș.
Proiectul de lege va intra în dezbatere la Camera Deputaților, după care va fi supus și votului din Senat, care este cameră decizională în acest caz.
Lasă un răspuns