Skip to main content

Deficit de profesori, la Politehnica! Soluţia găsită de rectorul universităţii, pentru a suplini lipsurile

Mai multe domenii de top în piața muncii se confruntă cu un deficit de cadre didactice în mediul universitar.

Pensionarea profesorilor dar și salariile mari din privat în specializări precum Automatică și Calculatoare, Arhitectură sau Mecanică au dus la limitarea posibilității de a atrage personal nou.

Domeniul IT, spre exemplu, este cel care prezintă cel mai mare interes pe piața muncii.

În perioada 2015-2019, Universitatea Politehnica Timișoara a mărit cu 10% în fiecare an numărul de locuri la specializările din această zonă.

Numai că s-a ajuns la o limitare a resursei umane, astfel că de acum încolo creșterile nu mai sunt posibile.

De altfel, la specializările Facultății de Automatică și Calculatoare sunt cele mai multe cadre didactice care provin din rândul companiilor.

CITEŞTE ŞI: A doua zi cu peste 500 de cazuri noi de coronavirus! 541 de noi infectări, raportate azi de autorităţi şi 6 decese!

Vorbim despre aproape 100 de specialiști care țin preponderent ore de aplicații și care sunt angajați în companii mari de IT, dar în afara programului de lucru vin să predea programa universitară.

“Acești colaboratori vin și predau începând de la 2 ore de laborator pe săptămână și ne ajută să le oferim studenților o viziune mai clară asupra pieței muncii și a abilităților pe care trebuie să le dezvolte. Ei îi ajută pe tineri pentru că vin cu experiența pe care o au în companii și pot să le deschidă și oportunități pentru anumite joburi. În multe cazuri s-a întâmplat ca aceste cadre didactice să îi recomande pe cei mai buni studenți în firmele unde activează. Pentru ei este al doilea job, iar un dezavantaj este că nu putem să îi implicăm în actvități administrative sau în diverse proiecte pe care le derulăm și am avea nevoie de experiența lor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

În prezent, un cadru didactic titular are în grijă un număr dublu de studenți, spre deosebire de începutul anilor 2000.

Din acest motiv este nevoie de oameni din exterior care să completeze locurile libere de la catedră.

La ora actuală nu se mai pot face creșteri ale cifrei de școlarizare în domeniile căutate pe piața muncii.

Soluţia găsită de rectorul UPT este să acopere deficitul de cadre didactice prin specialiști care provin din companii.

În prezent absolvenții doresc să predea, în paralel cu un job în privat

CITEŞTE ŞI: Veşti proaste pentru şoferi! Se închide circulaţiei, un nou tronson de pe Cetăţii, pentru că încep lucrările pe un nou front!

“Am discutat cu reprezentanții companiilor modelul de doctorat industrial, care funcționează foarte bine în vestul Europei. În România nu este legiferat, însă se pot găsi soluții astfel încât acest model să fie pus în practică și să ajute sistemul universitar. Asta presupune ca un număr și mai mare de specialiști din mediul privat să fie inclus în programele de doctorat și să poată ține cursuri în Politehnică”, mai spune Drăgan.

Pentru a-i determina pe tineri să rămână în domeniul universitar, Universitatea Politehnica Timișoara a luat o serie de măsuri.

Cel mai important stimulent este acordarea unor burse din fonduri proprii care pot ajunge până la 2.000 de lei pe lună pentru studenții cu performanțe.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Gabriela Szabo, campioană olimpică și mondială la atletism, ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024!

Universitatea de Vest din Timișoara anunță desemnarea ambasadoarei ediției 2024 a UVT Liberty Marathon, pe campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României.

VIDEO Mizerie de nedescris în bucătăria unui restaurant din Lugoj! Inspectorii OPC au dispus închiderea temporară a localului

Mizerie, mucegai, resturi de mâncare, ustensile de lucru și cuptoare neigienizate corespunzător, cu depuneri masive de murdărie și grăsime arsă. Asta au găsit inspectorii OPC într-un restaurant din Lugoj.

Continental dezvoltă arhitecturi de vehicule bazate pe servere cu unități zonale de control

 Odată cu introducerea în serie a așa-numitelor unități zonale de control (Zone Control Units – ZCU) pentru producătorii de mașini europeni și asiatici, Continental a implementat o altă componentă cheie a arhitecturilor bazate pe server, pe lângă computerele cu o performanță ridicată.

UVT a obținut certificatul de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic”! Acum, este oficial în rețeaua națională de infrastructuri tehnologice ReNITT

Universitatea de Vest din Timișoara anunță obținerea certificatului de acreditare, împreună cu ordinul privind acreditarea și acordarea titlului de entitate a infrastructurii ReNITT pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic”, constituit în cadrul universității, consolidând astfel angajamentul instituției față de promovarea inovației și a transferului tehnologic.