Skip to main content

Decizie finală în privința premiului acordat de Fritz, președintei Republicii Moldova! Centrul de Integritate din țara vecină anunță că Maia Sandu poate primi banii

Epopeea Premiului Timișoara pentru Valori Europene, cu o valoare de 30.000 de euro, a ajuns la final, odată cu răspunsul transmis de Centrul Național de Integritate din țara vecină.

Conform adresei afișate de președinția Republicii Moldova, Maia Sandu poate accepta suma respectivă, pentru că nu este considerată a fi un cadou.

“Prin prisma examinării cadrului legal național care reglementează regimul juridic al cadourilor din Republica Moldova, observăm că termenul de “premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu nouțiunii de “cadou” potrivit art. 16 alin. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. De asemenea, nici Hotărârea Guvernului nr. 116/2020, care dezvoltă prevederile legislației cu privire la integritate nu asimilează un premiu acordat/decernat în mod legal și transparent, și cu o bază legală aprobată în acest scop, regimului juridic al cadourilor”, se arată în răspunsul Consiliului de Integritate al Republicii Moldova.

Răspunsul integral al Centrului de Integritate din Republica Moldova poate fi citit AICI.

Vă reamintim că președinția Republicii Moldova a cerut un punct de vedere de la Consiliul Național de Integritate, din cauza controverselor iscate pe subiectul bonficației financiare care însoțește premiul.

Inclusiv Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă a CNA Moldova şi autoare a Legii Integrităţii din ţara vecină, spunea că Maia Sandu ar comite o ilegalitate dacă ar primi banii.

„Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, iau fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmânați ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului (…) Au fost adunați de la sectorul privat. Nu există așa procedură în care autoritățile locale să se ducă la business și să spună dați-mi vă rog bani pentru premiu. Dacă cineva dintre ei sunt sub urmările penală sau vor fi sub urmărire penală. Acum sau în viitor, pentru spălare de bani. Cum va arata un înalt demnitar care a primit premiul?”, spunea, zilele trecute, Cristina Ciubotaru, pentru jurnaliştii TV8 Moldova.

Maia Sandu este prima laureată a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, instituit de administrația Fritz.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.