Eveniment special, duminică, la Teatrul Național! Aici are loc premiera filmului documentar Camera Obscura, o peliculă despre cinecluburile existente în România în anii comunismului.
A face film de amator în anii comunismului era o aventură. A încerca să oferi o alternativă culturii oficiale a filmului romanesc din acei ani, osificat într-o ideologie primitivă, putea fi un demers periculos, căci ochiul vigilent al Securității putea pulveriza cariere sau chiar distruge vieți. Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timișoara, care funcționa pe lângă Regionala de căi ferate.
Filmele făcute aici nu erau de regulă situate “pe linia” ideologică atât de necesară supraviețuirii într-o zonă culturală. Erau mici bijuterii cinematografice provocatoare și insolente la adresa bunul simț comun, creative în cel mai înalt grad, și cumva dătătoare de speranță. Speranța că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri, va putea fi cândva posibilă. Aici au lucrat oameni talentați și dedicați ca Iosif Costinaș, Vasile Moise, Ioan Cochinescu, Tatiana Costinaș, Gheorghe Șfaiter, Lucian Ionică, Mihai Zegrea, Nicolae Lengher, Decebal Nedelea, Vasile Sepi, Mircea Radu. Ei au crezut cu fanatism în rolul filmului în viața comunității și au dat nu o dată prin filmele lor dovada de un simț civic mult evoluat față de standardele epocii.
Evenimentul va avea loc duminică, 18 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național. Intrarea în sala de spectacol se face pe bază de invitații, acestea putând fi obținute la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” și Agenția „Sala 2”, între orele 11-19), în limita locurilor disponibile.
Lasă un răspuns