Skip to main content

De mâine, călătoreşti cu certificatul verde! Vezi aici de unde îl descarci

TM 2024

Portalul web care generează certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea de mâine.

Specialiștii STS, care au dezvoltat întregul sistem informatic, au făcut ultimele optimizări, în conformitate cu prevederile OUG adoptată de Guvernul României.

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

CITEŞTE ŞI: Premii importante, pentru Ioan T. Morar şi Cristain Pătrăşconiu, alumni ai UVT

Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul:

1.    Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

2.    Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.

3.    Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4.    Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

5.    Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6.    În funcție de categorie, se completează:

–    Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

–    Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

–    Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7.    Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

8.    Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Important de ştiut este că acest certificat este gratuit, iar în cazul copiilor de sub 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

CITEŞTE ŞI: Continuă lucrările de dezinsecție la Timișoara, atât la sol, cât și pe cale aeriană! Vor dura două săptămâni

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date.

De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident rutier grav provocat de un tânăr de 29 de ani care a pierdut controlul asupra mașinii pa care o conducea, a pătruns pe contrasens și a lovit un alt autoturism, care circula regulamentar.
La Timișoara continuă pregătirile pentru iarna care bate la ușă, iar Colterm anunță că începe etapa a II-a a probelor la rece.
Este o amplă anchetă în desfășurare, iar principalul vizat este un polițist local, care a bătut un tânăr lipsit de apărarea, care era cu mâinile legate la spate.
S-a dat alarma, în miez de noapte, când un inncendiu de amploare a cuprins la o fabrică de sicrie din localitatea bihoreană Valea Mare de Criș.
A fost scandal azi-noapte, când trei tineri su început să se certe, iar lucrurile au degenerat într-o bătaie generală în care protagoniștii și-au împărțit pumni și picioare.
Un migrant și trei călăuze, printre care și bărbatul care a înjunghiat doi polițiști, au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de ultraj, trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat.