Skip to main content

Curat murdar! Doar numărătoarea lui Pristanda îi salvează onoarea lui Fritz! Turiştii din Timişoara, ca steagurile din “O scrisoare pierdută”

 În acest weekend se încheie programul TM 2023, prilej numai bun pentru autorităţi să facă bilanţul evenimentelor care au înghiţit zeci de milioane de euro.

Primarul Dominic Fritz se arată mai mult decât mulţumit de tot ceea ce s-a întâmplat în acest an în oraş deşi, milionul de turişti pe care îl anunţa la startul programului nu a fost atins nici măcar pe jumătate.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în primele 10 luni ale anului, în oraş au ajuns 290.932 de turişti.

CITEŞTE ŞI: Accident cumplit! Un camion, o autoutilitară și o mașină, au fost implicate! Un bărbat și-a pierdut viața, iar alte trei persoane au fost rănite

Însă, Simion Giurcă, pus de Fritz la conducerea Asociației pentru Promovarea Timișoarei, spune că anul 2023 a adus în oraş 1,3 milioane de vizitatori.

Explică diferenţa uriaşă dintre cifrele lui şi cele prezentate de INS prin nişte surse secrete deocamdată, pe care le va dezvălui abia anul viitor.

“După cum ştiţi, INS ridică date în baza raportărilor făcute de unităţile de cazare. Din nefericire, aceste raportări nu sunt întotdeauna în întregime. Nu toate unităţile reuşesc să raporteze în timpul acordat, motiv pentru care rămân pe lângă. Noi am luat în considerare şi alţi indicatori, pe care putem să îi controlăm, să îi analizăm dincolo de INS, pentru că am vrut să avem nişte informaţii mai complete şi ne interesează mult mai mult decât ce spune INS. Am apelat la diverse surse pe care, probabil, o să le divulgăm într-o conferinţă pe care ne-am propus să o organizăm în februarie, atunci când vom avea datele finale”, a spus Simion Giurcă, președintele Asociației pentru Promovarea Timișoarei.

Cu alte cuvinte, Giurcă susţine că datele INS sunt eronate, fără a sufla o vorbă despre diferenţa dintre termenii folosiţi.

La insistenţele jurnaliştilor Sursa de Vest, președintele APT a explicat că, deşi a dat de înţeles că s-ar referi la numărul de turişti, el vorbea de fapt despre vizitatori.

Iar metoda de calcul a fost inspirată din Caragiale: Giurcă a adunat participanţii de la toate concertele, spectacolele de teatru şi expoziţiile din oraş şi a ajuns la rezultatul de 1,3 milioane.

“Am colaborat cu organizatorii de evenimente, care ne-au dat numărul de participanţi la fiecare eveniment în parte. De asta, datele noastre nu coincid cu cele de la INS. Spre exemplu au fost autocare întregi cu elevi care au venit pentru o expoziţie dimineaţa, iar seara s-au întors acasă. Aceştia nu apar în raportările unităţilor de cazare (…) Da, aveţi dreptate, în aceste cifre sunt incluşi şi timişorenii, pentru că este imposibil să faci o delimitare din acest punct de vedere, atunci când vorbim despre publicul de la un anumit eveniment”, a explicat Simion Giurcă pentru Sursa de Vest.

În plus, cifra de 1,3 milioane se referă la numărul de participări, nu de persoane.

Adică, dacă un timişorean a fost în acest an, la 20 de expoziţii, concerte sau piese de teatru, el echivalează cu 20 de vizitatori în raportarea lui Giurcă.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.
Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.