Skip to main content

Creativitatea elevilor din Timișoara, transpusă în ceramică! Hai la vernisajul unei lucrări murale de excepţie, la Liceul de Artă Ion Vidu

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.

Acum, publicul este invitat să vadă rezultatul, o lucrare de mari dimensiuni de artă în ceramică.

Astfel, vineri, 31 mai, de la ora 18:00, publicul timișorean este invitat la vernisajul lucrării de artă murală / ceramică ce va rămâne permanent pe unul din pereții Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Lucrarea măsoară aproximativ 20 de metri pătrați.

În paralel cu parcurgerea conceptelor teoretice pe parcursul desfășurării proiectului SPAȚII INTERDIMENSIONALE, desfășurat de Asociația Artdendum cu sprijinul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, elevii au fost, zilele acestea, implicați într-un atelier practic de implementare a noilor cunoștințe dobândite în ultimele trei luni.

Concret, elevii de la cele trei licee timișorene au creat împreună, sub ghidajul unor artiști plastici profesioniști, o lucrare de artă monumentală. Purtând numele „Spații interdimensionale”, lucrarea va rămâne expusă permanent la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Proiectul SPAȚII INTERDIMENSIONALE  a debutat în data de 15 martie 2024 cu ateliere de arhitectură în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Ulterior, atelierele au continuat implicând elevii de la Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Elevii au aprofundat construcția „solidelor Platonice” (tetraedrul, hexaedrul, octaedrul, dodecaedrul, icosaedrul –  integrate de cunoscutul filosof  în ceea ce a numit geometria sacră) prin descrierea, desenarea și înțelegerea lor.

Pe parcursul celor 5 ateliere desfășurate, elevii au învățat concepte de bază legate de geometria plană și solidă a structurilor geometrice.

Elevii au experimentat materializarea formelor geometrice prin lut și caolin, au avut ateliere de serialitate ceramică, construind și deconstruind „solidele Platonice”, interpretând-le prin exerciții ludice. Ulterior, ghidați de designerul ambiental Mihai Caraghiaur, elevii au descoperit cum pot folosi aceste forme în înfrumusețarea mediului din jurul lor.

Finalul proiectului a presupus, astfel, un atelier deschis de artă murală și design ambiental în contextul artei contemporane. Sub ghidajul designerului Mihai Caraghiaur și al artistului vizual Cristian Horațiu Pavelescu, profesor în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara (manager de proiect), elevii au conceput o lucrare de artă murală de 20 de metri pătrați, în ceramică, ce va fi găzduită permanent de acum înainte, pe unul din pereții Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Vernisajul lucrării este programat în data de 31 Mai. Mai multe detalii regăsiți aici.

Proiectul SPAȚII INTERDIMENSIONALE este desfășurat de Asociaţia Artdendum, raliindu-se la conceptul general al obiectivelor programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 prin facilitarea unor metode euristice ce compun actul educațional propus  către  elevi.

„Proiectul pornește din  zona experimentării personale spre medii clasice în domeniul artelor vizuale și performative trecând spre complexitatea inteligentei artificiale, compunând și descompunând forma, decriptând-o și înțelegând-o prin axonometrie, izometrie pentru ca mai apoi aceasta sa fie construita, scanata, printata, experimentata interdisciplinar in diverse medii artistice. Totodată, proiectul comisionează acte educațional-artistice către elevi, aducând împreună arhitectura, sculptura, modelajul, noile media, arta contemporană implicit construind un dialog cultural. Alături de acesta, în derularea proiectului s-au aflat și prof.arh Monica Sabau, prof.arh Camelia Hîrjea, prof.Darius Șeroni (Liceul de Arte Plastice din Timișoara), prof.Adina Miloș (Colegiul Național Bănățean), prof. Ana Maria Petrov (Școală Waldorf)”, arată Cristian Horațiu Pavelescu, profesor în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara (manager de proiect).

Concret, elevii de la Liceul de Arte  Plastice din Timișoara, alături de cei de la Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, împreună cu artiștii implicați, și-au dezvoltat competențe extinse, parcurgând un exercițiu complet în artele ceramice, de la modelarea lutului, turnarea caolinului, până scanarea și printarea 3D, respectiv experimentarea artei electronice. Înțelegerea „solidelor Platonice” – a geometriei sacre, i-a adus mai aproape de construcția și estetica legilor Universului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.