Skip to main content

Colterm, fără salvare! Consilierii locali au respins a doua oară, proiectul de aprobare a banilor necesari pentru achiziţia certificatelor de poluare

Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a Consiliului Local Timişoara, în care singurul subiect a fost plata sumei de 100 de milioane de lei în avans, din subvenţiile pe care le acordă Primăria către Colterm.

Banii sunt necesari pentru cumpărarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru care societatea de termoficare mai are la dispoziţie exact 4 săptămâni.

CITEŞTE ŞI: O fată de 13 ani a plecat de acasă, în toiul nopții! Mama disperată a cerut ajutorul Poliției

În cazul în care cele 227.000 de certificate, în valoare de peste 100 de milioane de lei, nu sunt achiziţionate până pe data de 30 aprilie, AFM va amenda din nou, Colterm.

Ulterior, Administraţia Fondului de Mediu poate cere falimentul companiei de termoficare.

Acelaşi proiect, care urmărea salvarea Colterm a fost supus votului şi săptămâna trecută când, după două ore de discuţii aprinse, a căzut la vot.

“Este important să ne gândim foarte bine la luarea unor măsuri, care să ajute Colterm, pentru că s-au făcut eforturi foarte mari în aceşti doi ani de zile, cu susţinere de la buget, atât de la bugetul local, cât şi de la cel naţional. Doar Guvernul a dat peste 100 de milioane. Se decontează, pe perioada de iarnă, o parte din achiziţia de cărbune.Toate eforturile sunt în van dacă nu facem un ultim efort pentru salvarea Colterm. După cele două amenzi încasate, o nouă amendă ar fi poate fatală. Trebuie să gândim raţional. Aşa cum s-au găsit bani pentru STPT, ar trebui să se găsească şi pentru Colterm, pentru că nu vorbim despre majorări de salarii”, a spus viceprimarul liberal, Cosmin Tabără.

“Vreau să reiterez faptul că orice zi care trece este în detrimentul bugetului oraşului, iar până acum, aceste certificate, din cauza diferenţei de preţ, ne-au lăsat o gaură de aproximativ 4 milioane de euro. Eu zic că nu mai avem timp să ne gândim la alte variante, pentru că riscăm o a treia amendă, care va fi lovitura de graţie dată Colterm”, a intervenit consilierul PNL, Simion Moşiu.

Deoarece Primăria nu poate aloca bani pentru certificatele de poluare, social democratul Radu Ţoancă a propus eliminarea acestei sintagme din titlul proiectului, lucru care a fost agreat de ceilalţi aleşi.

Însă, nu şi proiectul per ansamblu, la care consilierii USR s-au opus, încă de la început.

“Să imi spună iniţiatorii acestui proiect de unde să scoată Primăria aceşti bani. Este o sumă imensă, e un stadion de fotbal, care se construieşte în 2-3 ani. De unde să dea Primăria, după ce a dat 64 de milioane în primele trei luni ale anului? De unde să pluseze cu încă 100 de milioane?”, a întrebat Ovidiu Merean, consilierul USR.

„Credeti ca Primăria e un aparat de printat bani? Nu înţeleg de ce trebuie să facem circul asta. Nu vom rezolva nimic, chiar dacă vom vota acest HCL”, a punctat Paula Romocean, colega lui de partid.

“Le remintesc colegilor USR-işti că am avut o dezbatere, în care domnul Fritz s-a angajat să ia un credit pentru a asigura sursele financiare necesare plăţii către Colterm, a unei sume semnificative, pentru achiziţia acestor certificate. Faptul că până la acest moment, Municipiul nu a contractat niciun credit şi, mai mult decât atât, a boicotat demersul Coltern la ANRE prin punerea la dispoziţie a unor documente neconforme cu realitatea, aici vă reamintesc de pierderea a vreo 14 km de reţea, fapt ce a tergiversat obţinerea avizului ANRE, sunt nişte realităţi care nu ne pot fi imputate nouă, ci conducerii Primăriei Timişoara şi primarului Fritz”, a spus Roxana Iliescu, consilier Pro România.

În discuţie a intervenit şi Marius Cârceie, administratorul judiciar al Colterm, care a amintit eforturile făcute de societate pentru a evita falimentul.

CITEŞTE ŞI: Ninsori, ploi și intensificări ale vântului, în zilele următoare! Meteorologii anunță temperaturi specifice iernii

S-a referit la banii pe care a reuşit să îi strângă pentru a cumpăra o parte a certificatelor, în speranţa că Primăria va completa suma.

Cu ajutorul şi efortul domnului administrator special, poate vine şi Moş Crăciun pe la noi, avem puse de-o parte 43 de milioane lei şi sperăm să ajungem la 50, ca să plătim acele certificate. Era frumos din partea Municipiului să vină măcar cu diferenţa, dacă nu cu toată suma”, a spus Marius Cârceie, reprezentantul administratorului judiciar al Colterm.

După aproape o oră de discuţii aprinse, proiectul a fost respins. Pentru a fi aprobat avea nevoie de 14 voturi, însă dor 13 consilieri au votat “pentru”.

Situaţia a revoltat-o pe Roxana Iliescu, care a anunţat că în plenul următor va cere afişarea pe site-ul Primăriei, a modului în care votează consilierii locali, fiecare proiect în parte.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.