Colonoscopii gratuite, la OncoHelp Timişoara! Poţi depisa din timp, afecţiuni grave

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este o metodă de diagnostic, dar și de tratament a diferitelor afecțiuni ale colonului.

Cu ajutorul acesteia se pot identifica posibile formațiuni tumorale, dar și polipii și diverticulii intestinali.

Procedura permite stabilirea unui diagnostic foarte exact datorită metodei folosite, aceea a utilizării unui colonoscop, un aparat flexibil prevăzut cu o camera video, care este introdus în organism pe cale rectală, până la nivelul valvei dintre intestinul subțire si cel gros.

CITEŞTE ŞI: Ţi se rupe sufletul! Pui pui de pisică, bagaţi într-o pungă şi aruncaţi peste gardul unei pensiuni

Astfel, se pot observa mult mai bine anomaliile sau leziunile existente decât în cazul folosirii altor tehnici sau investigații imagistice.

Totodată, procedura permite și prelevarea unor probe de țesut pentru realizarea de biopsii.

Principalul beneficiu al acestei investigații este detectarea cancerului colorectal.

Statisticile arată că unul din opt cancere este de această natură.

“Din păcate, constatăm în ultimii ani o crește accentuată a cancerului colorectal în țara noastră. De altfel, după cancerul pulmonar, această neoplazie este a doua cauză de mortalitate în România. Incidența este de 10,1 la 100.000 de bărbați. Printre factorii de risc se numără vârstă de peste 50 de ani, antecedentele în familie, consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, sedentarismul, dar și diferite boli inflamatorii intestinale. Or colonoscopia permite depistarea precoce a formațiunilor canceroase prin observare directă, datorită camerei video cu care este prevăzut aparatul. Mai mult, există și posibilitatea prelevării unor fragmente de țestut din zona investigată. Screeningul pentru cancerul colorectal este recomandat a se face anual în cazul bărbaților de peste 50 de ani și chiar mai devreme, dacă există antecedente în familie”, spune dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterologie, Asociația OncoHelp Timișoara.

Colonoscopia se recomandă a fi făcută și atunci când pacientul acuză prezența sângelui în scaun, dureri abdominale fără o cauză precisă și tulburări de tranzit intestinal persistente.

Investigația durează câteva zeci de minute, se face sub anestezie generală, în clinica OncoHelp, în prezența unui medic specialist de Terapie Intensivă, și necesită o pregătire aparte.

Cu 24 de ore înainte de realizarea procedurii nu mai este permis consumul de alimente solide și trebuie băut un lichid special, o substanță purgativă, ce va duce la golirea intestinului, astfel încât imaginea obținută în timpul procedurii să fie cât mai fidelă.

CITEŞTE ŞI: Primăria Timișoara caută o firmă care să modernizeze Complexul sportiv din zona Dacia

“Procedura presupune introducerea, prin anus, a colonoscopului, acel dispozitiv prevăzut cu o cameră cu rezoluție mare și o minilanternă. Tubul, care este subțire și flexibil, va avansa pe toată lungimea colonului și va transmite imagini, în timp real, pe un monitor. Totodată, în timpul procedurii, pot fi îndepărtați și polipii ce s-au format pe peretele colonului. Investigația are și câteva contraindicații, îndeosebi în cazul în care vorbim de anevrism de aorta abdominal, de un infarct miocardic sau de o altă intervenție chirurgicală recentă. După realizarea procedurii, pacientul va mai rămâne câteva zeci de minute sub supravegherea unui medic ATI. Pentru realizarea colonoscopiei este necesar mai întâi un consult de specialitate făcut de un gastroenterolog, care să recomande o endoscopie”, spune dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterologie, Asociația OncoHelp Timișoara.

Colonoscopia se realizează gratuit la OncoHelp, pentru pacienții asigurați, în baza unei programări.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

colterm

Fritz se laudă cu un poiect grandios, pentru care nu are bani şi nici nu a cerut deocamdată

Primarul Timişoarei anunţă, cu surle şi trâmbiţe, Hotărârea pe care consilieri locali au aprobat-o astăzi, pentru cumpărarea unei instalaţii care va eficientiza sistemul centralizat de încălzire.

Accident în apropiere de Timișoara! O șoferiță a intrat cu mașina într-un cap de pod și s-a răsturnat!

Accident grav în această după amiază, pe DN6, pe raza localității Izvin. O șoferiță a pierdut, într-o curbă, controlul volanului, a lovit un cap de pod, după care s-a răsturnat.

Anunţ de ultimă oră! Putin rupe 18% din Ucraina

Live text: În aceste momente, preşedintele Federaţiei Ruse face anunţul privind anexarea celor 4 regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.