Skip to main content

Clădirea Primăriei Vechi din Piața Libertății, va intra într-un amplu proces de reabilitare!

Parteneriat între municipalitatea timișoreană și Universitatea de Vest pentru reabilitarea Primăriei Vechi!

Clădirea din Piața Libertății a ajuns într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu s-au făcut lucrări de reabilitare și restaurare.

Primăria Veche este un monument istoric reprezentativ, ridicat între anii 1731-1734, care a găzduit administrația locală din 1780 până după Al Doilea Război Mondial.

Universitatea de Vest își va asuma reabilitarea imobilulului, în condițiile în care acolo își desfășoară activitatea și Facultatea de Muzică și Teatru.

Documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Reparații capitale la ansamblul Primăria Veche” vor fi introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local.

Vechea Primărie, imobilul simbol din Piața Libertății, își va relua strălucirea de odinioară. Aflată în ultimii ani într-o anumită stare de degradare, această clădire reprezentativă pentru istoria comunității noastre va fi refuncționalizată printr-un amplu proiect de reabilitare. Vom prelua documentația proiectului pentru a-l implementa și pentru a-i asigura finanțarea. Suntem deja în căutarea unei surse de finanțarea pentru a susține investiția. Dincolo de refacerea infrastructurii și fațadei, este important pentru Timișoara, oraș Capitală Europeană a Culturii în 2023, faptul că în această clădire își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Amplasarea acestei facultăți, generatoare de energii culturale, chiar în centrul istoric al orașului are o puternică reverberație pentru cetățenii Timișoarei și pentru dinamica vieții culturale de aici. Tinerii talentați și mentorii lor din cadrul Facultății de Muzică și Teatru sunt primii care vor beneficia de noile condiții de educație pe care le vor avea în aceste spații reabilitate, iar comunitatea, ca întreg, se va bucura de viața culturală găzduită în acest sit istoric valoros al orașului, clădirea Primăriei Vechi”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea. 

Proiectul de reamenajare propune realizarea de lucrări de reparații și consolidare pentru punerea în siguranță a imobilului la acțiuni seismice, refacerea pereților, reabilitarea fațadei cu păstrarea identității arhitecturale, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, schimbarea tuturor instalațiilor, accesibilizarea clădirii pentru persoane cu mobilitate redusă, introducerea unui sistem de detectare a incendiilor, realizarea iluminatului arhitectural al fațadei principale, amenajarea curţilor interioare.

Având în vedere că imobilul din Piața Libertății nr. 1 găzduiește Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest, instituția de învățământ va prelua clădirea în administrare, urmând să realizeze proiectul tehnic și execuția lucrărilor. Practic, va fi modificat, din punct de vedere juridic, tipul de contract existent între Primărie și Universitatea de Vest, astfel încât să permită realizarea lucrărilor de reabilitare de către instituția ce are clădirea în folosință.

Prin noul contract vor fi stabilite și clauzele de menținere a spațiilor cu altă destinație aflate la parterul clădirii, precum și condițiile privind utilizarea de către administrația locală a anumitor săli mari pentru organizarea unor evenimente, dacă va fi cazul. De asemenea, în contract va fi prevăzută obligația administratorului de a demara lucrările de reabilitare a imobilului primit în administrare în maxim 5 ani de la preluarea acestuia.

Documentația tehnico-economică faza DALI a fost întocmită de către PGA Markers SRL, costurile de realizare a investiției recomandate de proiectant fiind estimate la 77.654.799,20 lei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.

Vești mult așteptate de timișoreni! Se înființează o nouă linie de autobuz și se reia circulația tramvaiului 6!

Timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulației tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe bulevardul Stan Vidrighin.