Skip to main content

Ce facem cu deşeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș încep prima campanie de colectare gratuită din Zona 1 rural a județului Timiș din 2024

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

În toată luna februarie și prima zi din luna martie are loc prima campanie de colectare a deșeurilor periculoase din menajer din acest an organizată de RETIM și ADID Timiș.

Dacă acestea sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrațile-le în gospodărie și debarasați-vă legal de ele doar în spații special amenajate și la operatori autorizați.

Astfel în perioada 01 februarie – 01 martie 2024 se desfășoară o campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer din Zona 1 rural a judeţului Timiş în localitățile Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc, Pișchia, Fibiș, Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec, Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez, Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei și Săcălaz.

CINE poate preda deșeuri periculoase din menajer?

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase

ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest) inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte)

materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase

baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline

baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus

solvenţi, acizi, alcalii

uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile

spray-uri de vopsea, spumă

detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase

deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase

butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase

pesticide

deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase;

NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Retim aminteşte populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligație legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer

Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe retim.ro și adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Aflată la București în cursul săptâmânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România.
Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Crimă înfiorătoare, în vestul țării! O femeie de 52 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost trântită pe șinele de cale ferată și ținută cu forța chiar de cumnatul ei, în vârstă de 46 de ani, până când trenul a lovit-o.
Opera Națională din Timișoara invită doritorii să pășească dincolo de cortină și să descopere farmecul din spatele spectacolelor, prin două tururi ghidate organizate în luna mai.
Un cetățean albanez care a încercat să mituiască un polițist de frontieră de la Moravița, pentru a putea intra în țară, fără acte, este cercetat acum de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Timiș.
Un accident s-a petrecut în această dimineață, pe autostrada A1, în zona localității Orțișoara, pe sensul de mers Arad-Timișoara.
După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.