Ce facem cu deşeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș încep prima campanie de colectare gratuită din Zona 1 rural a județului Timiș din 2024

În toată luna februarie și prima zi din luna martie are loc prima campanie de colectare a deșeurilor periculoase din menajer din acest an organizată de RETIM și ADID Timiș.
Dacă acestea sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător! Păstrațile-le în gospodărie și debarasați-vă legal de ele doar în spații special amenajate și la operatori autorizați.
Astfel în perioada 01 februarie – 01 martie 2024 se desfășoară o campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer din Zona 1 rural a judeţului Timiş în localitățile Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc, Pișchia, Fibiș, Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec, Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez, Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei și Săcălaz.
CINE poate preda deșeuri periculoase din menajer?
Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.
CE se poate preda în cadrul acestei campanii
ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest) inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte)
materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline
baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus
solvenţi, acizi, alcalii
uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
spray-uri de vopsea, spumă
detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase
butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase
pesticide
deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase
CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii
NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase;
NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)
UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Retim aminteşte populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.
Obligație legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer
Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”
Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”
Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe retim.ro și adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Președintele CCIAT, Florica Chiriță, față în față cu ambasadorul Israelului în România!

Ei sunt elevii timișoreni cu care țara se mândrește! Au obținut locul trei la Campionatul Mondial de Robotică din SUA

Este nevoie urgentă de sânge din grupa 0 Rh negativ! Donatorii, așteptați la Centrul de Transfuzie din Timișoara

Flota mijloacelor de transport în comun a STPT va fi înnoită! Primăria Timișoara va achiziționa, cu fonduri europene, 40 de tramvaie, troleibuze și autobuze moderne

Crima șocantă! O femeie a murit după ce cumnatul ei a ținut-o cu forța pe șinele de cale ferată și a lovit-o trenul

Descoperă culisele Operei din Timișoara! Vor fi organizate două tururi ghidate, în luna mai

Mită, la Frontieră! Cum a încercat un cetățean albanez să închidă ochii polițistului, pentru a putea intra în România?

VIDEO: Ca în „Fast and Furious”! Un șofer a ajuns în atenția polițiștilor, după ce s-a dat în stambă cu mașina

Accident pe autostrada Arad-Timișoara! Un tir s-a răsturnat pe câmp

VIDEO: Panică, noaptea trecută, într-un bloc! Oameni evacuați, după ce un apartament a luat foc. Doi dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale

Disputa dintre Pirtea și Lațcău continuă. Liberalul îi cere socoteală și pe alte teme din administrația locală

VIDEO: Mașină în flăcări, după un accident rutier! Șoferul și-a pierdut viața

Se va opri furnizarea apei sau presiunea va fi scăzută, în mai multe localități din Timiș! Aquatim anunță lucrări la rețeaua de distribuție

CCIAT lansează curs GRATUIT de Operator Introducere, Validare și Prelucrare date in cadrul Proiectului „Evolutia tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”

Noi detalii, în cazul accidentului în care au fost implicate cinci persoane! Șoferul nu avea permis și era beat

Viceprimarul Lațcău reacționează după ce Pirtea a acuzat administrația locală de discriminare în școli: Toate acuzațiile lansate nu sunt altceva decât o mârlănie dâmbovițeană

Impact violent, între două mașini, în zona centrală a Timișoarei! Un bărbat a ajuns la spital

Lasă un răspuns