Skip to main content

Cazul fetiţei moarte, în casa unui asistent maternal din Timiş, anchetat de Ministerul Familiei! Se cere demiterea conducerii DGASPC

Decesul fetiţei de 4 ani, care era în grija unui asistent maternal din comuna Maşloc, a dus la o anchetă amplă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Timiş.

Corpul de control al Autorităţii Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a finalizat cercetările şi a trimis concluziile către CJT, în subordinea căruia este DGASPC.

Conform raportului, cei de la Direcţia de Protecţie a Copilului au tratat cu superficialitate plasamentul fetiţei, care a fost data în grija unei asistente maternale în vârstă de 71 de ani.

CITEŞTE ŞI: Primele măsuri în cazul condiţiilor mizere în care sunt ţinuţi câinii de la Danyflor! Ce au descoperit inspectorii DSV, în adăpostul de animale?

O altă problemă a fost depistată în activitatea celei care trebuia să aibă grijă de copilă.

Mai exact, deşi fetiţa avea răni grave, după ce ar fi căzut în condiţii suspecte, femeia nu a cerut ajutor medical, nici în noaptea incidentului, nici a doua zi.

Monitorizarea evoluției fetiței, din momentul în care a ajuns în plasament, precum și a activității asistentei maternale, a fost defectuoasă;

Asistentul maternal care avea în grijă fetița de 4 ani, deși avea pregătire de asistentă medicală, nici în noaptea în care a avut loc accidentul și nici a doua zi, nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale;
Asistenta maternală era depășită în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activității ei;

Până la momentul acțiunii de control, DGASPC Timiș nu luase nicio măsură disciplinară față de vreunul dintre specialiștii implicați în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajații DGASPC implicați și-au îndeplinit atribuțiile;

Nu au fost evaluate implicațiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creștere și îngrijire și un minor de 17 ani cu măsură de protecție specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (4 luni, 4 ani și 5 ani), cu nevoi multiple;

Coordonarea deficitară a angajaților responsabili de alegerea asistentului maternal, în momentul în care acestuia i s-au încredințat în plasament trei copii, cu vârste foarte mici și nevoi multiple și diferite”, transmite ANPDCA.

Ca urmare a acestor nereguli, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului cer măsuri drastice, la DGASPC, printre care şi demiterea directorului.

De asemenea, angajaţii care au fost responsabili cu monitorizarea fetiţei, pe perioada plasamenului, vor face obiectul unei anchete interne.

ANPDCA a solicitat Consiliului Județean Timiș, în adresa care a însoțit raportul Corpului de Control, să analizeze activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș și să ia în considerare, conform legii, inclusiv demiterea conducerii DGASPC. Noua conducere trebuie să fie capabilă să pună la punct modul în care își îndeplinesc atribuțiile angajații responsabili cu alegerea asistentului maternal, precum și responsabilii de evaluarea și monitorizarea ulterioară a acestora, dar și să gestioneze corect situațiile de criză. De asemenea, echipa de control a ANPDCA recomandă începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiței, a psihologului care a evaluat-o, precum și a șefului serviciului management de caz”, mai anunţă ANPDCA.

Reprezentanţii instituţiei anunţă, de asemenea, că vor fi schimbate condiţiile de atestare a asistenţilor maternali.

Una dintre modificări vizează limitarea vârstei până la care un astfel de asistent poate avea grijă de copiii abandonaţi.

Vă reamintim, copila de 4 ani, a murit în dimineaţa zilei de 7 decembrie 2023.

Asistenta maternală care avea grijă de ea le-a povestit anchetatorilor că fetiţa a căzut, în toiul nopţii, între pat şi dulap, unde a fost găsită imediat.

Pe moment, copila nu a acuzat stări de rău, însă dimineaţă, după ce a mâncat, a început să vomite şi a leşinat.

Femeia de 71 de ani a sunat la 112 dar, din păcate, medicii care au ajuns imediat la locuinţa respectivă, nu au mai putut face nimic pentru micuţă, decât să declare decesul.

În urma necropsiei, s-a stabilit că atunci când a căzut, fetiţa s-a lovit la cap, ceea ce i-a provocat un hematom care în cele din urmă a dus la o hemoragie craniană din cauza căreia a murit.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.