Casele din pământ, la rang de artă! La UVT s-a desfășurat prima certificare europeană din România în construirea cu pământ

În Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara, a avut loc astăzi prima certificare europeană din România în domeniul construirii cu pământ, în Sistemul European de Credite pentru Educație și Formare Profesională (ECVET/SECEFP).

Modulele ECVET de dobândire a competențelor în construirea cu pământ – sub egida Catedrei UNESCO „Arhitectură de pământ, culturi constructive și dezvoltare sustenabilă” – sunt concepute pentru a fi utilizate în întreaga lume într-o gamă largă de medii economice, geografice, culturale și de învățare diferite.

CITEŞTE ŞI: Lucrările la centura de Sud a Timişoarei opresc apa la robinetele locuitorilor din Urseni

Atât conținutul materialului educativ cât și gama largă de competențe dobândite de cei formați permit adaptarea cursurilor de formare de la nivelul de începători la cel de profesioniști sau specialiști.

Cursul susținut astăzi la UVT a fost coordonat de Alina Negru, doctorandă în cadrul UVT și membră a RHeA, și s-a adresat celor care dețin o cunoaștere de bază și la nivel de începător a materialului constructiv și decorativ pământ.

Participanții fac parte din inițiativa culturală Despre pământ, ca reprezentanți ai unor colaboratori constanți ai Universității de Vest din Timișoara, precum Recult, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Studio Peisaj.

 Această formare profesională este posibilă datorită rețelei europene Learn·Earth (Formare·Pământ), precum și asociațiilor Terrapia, Hlina (Sdružení hliněného stavitelství) și Earth&Crafts, care activează în mediul european al reabilitării patrimoniului din pământ.

„Tradițiile sunt foarte îndrăgite aici, în Banat. Printre acestea se află tehnicile de construire a caselor din pământ. Sunt binevenite și campaniile de conștientizare, care includ documentarea, practicarea și transmiterea unor tehnici constructive locale cu pământ, pe cale de dispariție, pentru ca beneficiarii să fie pregătiți să își întrețină casele din pământ. Suntem onorați să anunțăm că Universitatea de Vest din Timișoara a adus prima certificare de acest tip în România, prin Modulele ECVET de dobândire a competențelor în construirea cu pământ”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.

CITEŞTE ŞI: Video: Imagini de groază de la accidentul în care au murit doi tineri

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Mesaje false trimise în numele E.ON Energie! Nu accesaţi link-urile primite in mesaje!

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false transmise în numele companiei.

Şapte povestaşi care au periat vestul şi Poveştile Timişoarei, două evenimente inedite la Muzeul Satului Bănăţean

Timişorenii şi nu numai sunt aşteptaţi vineri, 7 octombrie la Muzeul Satului Bănățean, începând cu ora 17.00, la două evenimente artistice, care au loc simultan, pe pontonul Hambarului de la Muzeul Viu.

Migranţi, prinşi de poliţiştii locali din Timişoara, în timp ce alergau pe stradă! Au trecut ilegal frontiera, din Serbia

Polițiștii locali aflați în patrulare în zona Calea Șagului au depistat trei migranţi indieni, care au ajuns în ţara noastră, prin Serbia.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.