Canalul Bega, navigabil până la sârbi! Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român intră în reabilitare

Vom merge în Serbia și pe apă! Reprezentanții ABA Banat au demarat un proiect transfrontalier prin care primul pas este refacere nodului hidrotehnic de la Sânmihai, iar mai apoi Bega va deveni navigabilă, până în țara vecină.

Administraţia Bazinală de Apă Banat s-a intâlnit astăzi cu Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră şi omologul din Serbia pentru verificarea finală a documentelor ce stau la baza precontractării fondurilor pentru proiectul „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”.

Acest proiect cu impact transfrontalier a cărui lider de proiect este Administraţia Bazinală de Apă Banat a primit aviz pozitiv pentru eligibilitatea finanţării nerambursabile din fondurile programului IPA (Interreg Cooperare Transfrontalieră România – Serbia). Proiectul are o valoare totală de 13.877.987 euro (TVA inclus), din care părţii române îi revine 6.929.795 euro, restul fiind accesat de către partenerii din Serbia. 

Atât partea română cât şi cea sârbă şi-au propus să dezvolte prin acest parteneriat reabilitarea Canalului Bega, care va redeveni astfel navigabil, aşa cum era el cunoscut înainte de 1958, când navigatia pe canal în sectorul românesc a fost inchisă.

În cadrul acestui proiect strategic de navigabilitate, se impune și existența unui acord guvernamental interstatal privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-sârbe, naval, pe Canalul Bega dar și terestru, incluzând şi pista de cicloturism. Acordul este semnat deja de Ministerul Afacerilor Externe, şi depus spre avizare la Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca apoi să fie înaintat autorităţilor sârbe.

La această întâlnire au participat şi câte un observator expert din partea Autorităţii de Management, a celor două ţări. Deoarece, pe sectorul românesc, unul din obiectivele cele mai asteptate a fi finalizate ale proiectului este refacerea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român, a fost efectuată şi o vizită pe teren la acest obiectiv.

NH Sanmihaiu Roman

 

Aceiași verificare a documentelor va avea loc mâine şi la partenerii sârbi.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Gestul care l-a făcut pe un șofer turc să aprecieze și mai mult România! Și-a recuperat borseta în care avea acte și 2.000 de euro, după ce a uitat-o într-o benzinărie!

Un cetățean turc și-a pierdut borseta în care avea actele dar și suma de 2.000 de euro, în timpul unei staționări într-o benzinărie din Lugoj!

Video: Imagini cumplite de la o şcoală din Afganistan, unde a avut loc un adevărat masacru

Cel puțin 15 persoane au fost ucise, iar 20 sunt grav rănite, după un atac cu bombă la o școală din regiunea Samangan, din nordul Afganistanului.

700 de steaguri noi arborate pe stâlpi și pe catarge, la Timișoara, înainte de 1 Decembrie!

Primăria Timișoara a cumpărat peste 700 de noi drapele noi care au fost deja montate pe stâlpi și pe catarge.

Galerie foto: Spectacol de excepţie, de 1 Decembrie! TNT pune în scenă una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Caragiale

De Ziua Națională a României, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Național va găzdui premiera spectacolului Conul Leonida faţă cu reacţiunea, de I. L. Caragiale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.