Skip to main content

Campanie de screening gratuit pentru depistarea tuberculozei în Timiș! O caravană mobilă va ajunge în mai multe localități

Paște Fericit!

Timișenii din mai multe localități din județ pot beneficia de servicii medicale gratuite, fără a se deplasa la un spital. O caravană mobilă de depistare a tuberculozei a pornit prin județ.

Caravana mobilă a  proiectului Screening TB este un proiect coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale ale județului Timiș cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie mobilă de ultimă generație, diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei, un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare și serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate.

Localitățile vizate sunt: Bârna, Darova, Sacoşu Turcesc, Ortişoara, Variaş, Uivar, Banloc, Foeni, Jamu Mare și Tormac.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele respective sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program: 

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Timiș este  de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2022 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara anunță că sumele alimentate pe tichetele sociale pe suport electronic, destinate sprijinirii cuplurilor mamă–nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate, pot fi utilizate până la data de 31 mai.
Incident șocant, în această seară la Timișoara! O tânără de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul unu al unui bloc, după o ceartă cu iubitul.
RETIM Ecologic Service S.A., în parteneriat cu ADID Timiș, anunță începerea primei campanii trimestriale pentru colectarea deșeurilor textile, din Zona 1 Timișoara. Utilizatorii casnici pot folosi această oportunitate pentru a se debarasa legal și gratuit de deșeurile textile din gospodărie. Campania se desfășoară în perioada 22 aprilie – 30 iunie 2025, în localitățile: Timișoara, Dumbrăvița, […]
Trei persoane au fost rănite după ce două mașini s-au izbit violent în municipiul Deva, la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm, spre Hunedoara.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează o nouă ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă, într-un format inedit… în aer liber.
Casieriile Aquatim și centrul relații clienți de pe strada Enric Baader nr. 11 din Timișoara vor fi închise în perioada 18-22 aprilie.