Skip to main content

Cadrele medicale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional!

Marilen Pirtea

Proiect în premieră națională la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Cadrele medicale vor fi evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și a stresului profesional.

28 februarie 2020 a fost ziua in care medicii, asistentele medicale, infirmierele și brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2. Timp de un an întreg corpul medical dar și cel auxiliar au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă pentru a reuși să facă față afluxului mare de pacienți. 

CITEȘTE ȘI: A început campania de plombare a gropilor din Timișoara! Acțiunea se întinde până în aprilie

În toată acestă perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât și emoțională. Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare. 

Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.

Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemotionale a personalului medical.

Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, spune Daniela Biriș, psiholog clinician- psihoterapeut, Spitalul de Boli Infecțioase. 

CITEȘTE ȘI: Accident înfiorător! Un bărbat a murit pe loc, după ce s-a răsturnat cu mașina

La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara lucrează peste 400 de persoane.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primăria Șag a fost premiată pentru contribuția deosebită în dezvoltarea comunității prin investiții durabile, în ediția regională sud-vest a Galei „Romania eşti TU”.
Firmele interesate să-și deschidă un business în centrul Timișoarei, în cadrul Bastionului Theresia, sunt invitate de Consiliul Județean să liciteze pentru închirierea unui spațiu.
Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descins la patru adrese, pentru a aduna probe într-un dosar de violare de domiciliu, loviri și alte violențe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.
Începând cu anul școlar 2024/2025, Aquatim a încheiat un parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual, cu Liceul Tehnologic de Vest și Primăria Timișoara.
Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste  cu artiștii și lumea artei contemporane.
O anchetă de amploare este în plină desfășurare, la această oră după ce un bărbat de 35 de ani a fost găsit inconștient, spânzurându-se cu elasticul de la chiloți.
La trei săptămâni de când judecătorii de la Curtea de Apel București au respins propunerea de arestare preventivă pentru Laura Bîlc și doi presupuși complici, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis măsura cerută de Parchetul General.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională  a angajaților din zona de vest a țării, cu tema: Schimbările climatice: cadrul normativ, obiective și principii!