Skip to main content

Ca la noi, la nimeni! Timişoara, singurul oraş din Europa în care locuitorii sunt puşi pe drumuri, ca să scape de brazii de Crăciun

Reţelele de socializare sunt pline cu postări şi mesaje în care timişorenii îşi arată nemulţumirea faţă de decizia administraţiei Fritz de a obliga lumea să îşi ducă brazii de Crăciun, la unul dintre cele 4 centre de colectare aflate la marginea oraşului.

Până acum, aceştia erau colectaţi din faţa casei sau a blocului, în anumite condiţii şi la date stabilite în prealabil.

Din acest an însă, municipalitatea a decis să îi pună pe cetăţeni pe drumuri, dacă vor să scape de brazii care le-au colorat sărbătorile.

CITEŞTE ŞI: Angajații STPT învață limba engleză! Vor să poată conversa mai ușor cu turiștii care vor vizita Timișoara

Timişorenii care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

O astfel de măsură nu există în niciunul dintre marile oraşe europene cu care ne place să ne comparăm.

La Viena spre exemplu, Primăria a pus la dispoziţia locuitorilor, 576 de puncte de colectare în cartiere.

Acestea sunt deschise non-stop, până pe data de 15 ianuarie inclusiv, iar predarea brazilor se face gratuit.

În Paris, oraş cu o suprafaţă de 105 km pătraţi, sunt 190 de astfel de centre, iar campania de colectare a brazilor durează până pe 20 ianuarie.

Raportându-se la cifrele din anii anteriori, autorităţile din capitala Franţei estimează că în acest an vor fi adunaţi 70.000 de brazi.

Parizienii care îşi abandonează brazii în alte locuri, sunt pasibili de amenzi de 150 de euro, cam cu 30% mai mici decât sancţiunile maxime din Timişoara.

Lucrurile sunt şi mai simple pentru locuitorii din Bruxelles, unde brazii sunt colectaţi direct din faţa casei.

O dată pe săptămână, maşinile firmei de salubritate ridică pomii, iar singura obligaţie a cetăţenilor este să îi aşeze pe trotuar astfel încât să nu încurce circulaţia maşinilor sau a pietonilor.

La fel se procedează şi în Berlin, unde brazii sunt ridicaţi de firma de salubritate a oraşului, între 7 şi 20 ianuarie.

În această perioadă, maşinile de colectare ajung de două ori pe fiecare stradă din oraş, după un calendar bine stabilit, pe care locuitorii trebuie să îl consulte, pentru a şti când să scoată brazii din case.

CITEŞTE ŞI: Primul deces din cauza flurona, în Timiș! Este vorba despre o pacientă de 65 de ani

Un model similar şi-a demonstrat eficienţa şi în Budapesta, unde firma contractată de Primărie colectează anual între 500.000 şi 600.000 de brazi.

Maşinile trec pe fiecare stradă din oraş, timp de o lună după Crăciun şi adună pomii care devin o sursă de încălzire pentru zeci de mii de locuinţe, după cum anunţă compania de salubritate din capitala Ungariei.

În Karlsruhe, oraş înfrăţit cu Timişoara şi asemănător ca suprafaţă şi număr de locuitori, autorităţile au amenajat puncte de colectare în fiecare cartier.

În total, sunt 47 de astfel de puncte deschise non-stop, timp două săptămâni.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.