Skip to main content

Burgtheater Viena, invitat la Timișoara cu spectacolul „Am Ziel” – Destinație, în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia!

Una dintre cele mai cunoscute instituții teatrale din Europa – Burgtheater Viena – va avea o reprezentație la Timișoara cu spectacolul „Am Ziel” (Destinație) de Thomas Bernhard!

Spectacolul are loc în data de 22 septembrie, în cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia.

Spectacolul este considerat unul dintre punctele de atracție ale ediției Eurothalia din acest an care se va desfășura între 20 și 30 septembrie sub motto-ul „Perspective”, precum și al anului Capitalei Europene a Culturii, Timișoara 2023.

Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara și a Operei Naționale Române din Timișoara, și va începe la ora 20.30. 

Reprezentată pentru prima dată în 1981, piesa „Am Ziel” (Destinație) este considerată o reglare de conturi furibundă și plină de spirit despre starea lumii și a teatrului. Văduva unui proprietar de fabrică decide să părăsească vila din oraș împreună cu fiica sa și să plece la reședința de vară de la malul mării. Alături de ei este invitat și un tânăr autor, la al cărui spectacol de teatru cele două femei asistaseră o seară înainte. Regia spectacolului îi aparține lui Matthias Rippert, iar din distribuție fac parte: Dörte Lyssewski, Maresi Riegner și Rainer Galke. Fabian Liszt se ocupă de scenografie.

Burgtheater este al doilea cel mai vechi teatru european, după Comédie-Française, și cel mai mare teatru de expresie germană. Sala de spectacole a vechiului Burgtheater, care a fost construit pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, avea o capacitate de 1200 de persoane. A fost folosită și pentru spectacole muzicale. Aici au fost interpretate, printre altele, lucrări de Christoph Willibald Gluck, Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart. O copie originală la scară redusă a sălii de teatru, construită în 1817, poate fi găsită la Oravitza, în Banat.

Noul Burgtheater a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea într-o altă locație din Viena. În deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial, repertoriul lor a fost internaționalizat, iar Peter Hall, Luca Ronconi și Giorgio Strehler, printre alții, au montat aici ca regizori invitați. Artistul de teatru german Claus Peymann, care a fost director din 1986 până în 1999, a modernizat repertoriul și a inițiat dezbateri politice uneori aprinse. Reprezentarea piesei „Heldenplatz” a lui Thomas Bernhard, care tratează trecutul național-socialist al Austriei, a provocat o dispută aprinsă în societatea austriacă. Din 2019, teatrul este condus de Martin Kušej.

Mai multe detalii, aici: https://eurothalia.ro/ro/eurothalia/reprezentatii/destina%C8%9Bie

Biletele pentru „Am Ziel” se pot achiziționa de aici: https://www.entertix.ro/bilete/17840/am-ziel-destinatie-destination-22-septembrie-2023-teatrul-national-mihai-eminescu-str-marasesti-nr-2-timisoara.html

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.