Bugetul Timișului de 677 milioane de lei, votat! Pe ce vor fi cheltuiți banii?
Timișul are buget! Aleșii județeni l-au aprobat în unanimitate.
Bugetul centralizat al județului Timiș în 2017 este de 677,25 milioane de lei, cu 22,6% mai mare decât anul trecut. Din acești bani, pentru secțiunea de funcționare au fost alocate 449 milioane, iar pentru dezvoltare a fost alocată suma de 226 milioane de lei.
Bugetul de la Sănătate a crescut cu 35%, mai exact la acest capitol sunt alocate aproape 20 de milioane de lei. Vor fi continuate investițiile deja începute la Spitalul Județean, iar la capitolul investiții noi programate pentru 2017 sunt modernizarea și recompartimentarea spațiului de mari arși corp B, Casa Austria – 2,6 milioane lei, sistem de preepurare ape uzate – 1 milion, consolidare corp H+G, realizare casa scării acces din exterior – 1,5 milioane.
La capitolul Transporturi, bugetul este la nivelul anului 2016, aproximativ 80 de milioane de lei, iar aici sunt cuprinse toate lucrările la drumurile din județ ce necesită intervenție.
Drumurile vor scoate și în acest an din bugetul județului sume importante de bani, după cum urmează: modernizare DJ 593 – 1,498 milioane, modernizare DJ 693, interconectare la A1 – Arad – 2,98 milioane, modernizare DJ 691, lărgire la 4 benzi – Centură Timișoara și Centura Timișoarei – Autostradă A1 – 2,76 milioane, reabilitare DJ 684 – Coșava – Tomești – Luncanii de Sus – 2,64 milioane. Alte investiții la acest capitol, însă cu bani din alte surse, nu doar de la bugetul local, mai sunt: DJ 693 B Iohannisfeld – Ivanda – 9,18 milioane lei/din creditul CEC, 9,08 milioane, ranforsare sistem rutier DJ 681 – Făget – Drăgsinești – 17,3 milioane/din creditul CEC, 15,8 milioane, reabilitare DJ 691A Mașloc – Remetea Mică – Charlottenburg – 7,7 milioane/din creditul CEC, lărgire 4 benzi DJ 592 Timișoara – Moșnița Nouă – 1 milion sporire capacitate circulație DJ 609D – centură de ocolire Aeroport – 7 milioane, construcții spațiu servicii și control pentru verificarea tonajului DJ 691 – 500.000 lei, asfaltare DJ 591C DN6 – Săcălaz – 3 milioane, asfaltare DJ 609 Valea Lunga Română – Cliciova – 2 milioane, asfaltare DJ 609F Bazoșu Nou – Bazoș – 1 milion.
Și în ceea ce privește Agenda Culturală, bugetul a crescut în anul 2017. Mai exact, în acest an a fost alocată suma de 5,8 milioane de lei. Aici se remarcă o creștere importantă a sumei alocate pentru proiectul Timișoara – capitală culturală a Europei 2021.
”Bugetul este bine așezat, este un buget important, provocator, spun acest lucru pentru că pe lângă investițiile din bugetul propriu se regăsesc investiții din fonduri europene, din fonduri guvernamentale. E important să susținem astfel de investiții pentru dezvoltarea județului Timiș. Bugetul centralizat al județului Timiș este în valoare de 677 de milioane, aproximativ, împărțit în două, cheltuieli de funcționare, 450 de milioane, și deferența de aproximativ 225 de milioane, este pentru lista de investiții. E foarte important să specific un aspect la cheltuielile de funcționare, mai exact în urma discuțiilor avute cu toate instituțiile din subordinea CJT, se regăsesc sume pentru cheltuielile salariale, pentru cheltuielile cu utilitățile și pentru cheltuielile de bunuri și servicii în cadrul fiecăre instituții. Lega de investiții, solicitările au fost mult mai mari din partea instituțiilor, dar în urma discuțiilor avute am reușit să facem o prioritizare a lor, și cred că astfel am reușit să realizăm un buget echilibrat. Un proiect interesant și la care țin foarte mult, pe care l-am direcționar spre fondurile guvernamentale, chiar dacă nu are cea mai mare valoare este foarte important și anume realizarea Centrului Speranța, pentru copiii cu dizabilități”, spune președintele CJT, Călin Dobra.
Pe lista investițiilor noi prevăzute din bugetul propriu al CJ Timiș se regăsesc, mutarea Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Județean, de pe str. Văcărescu, în fosta unitate militară de la Giroc, recondiționarea fațadei și amenajări exterioare la Palatul Administrativ, centrele de colectare pentru legume-fructe, realizarea pistei de canotaj de pe Lacul Surduc.
Lasă un răspuns