Administratorul special al Societăţii de Termoficare a Timişoarei anunţă ce stocuri de materie primă are în acest moment, pentru producerea agentului termic.
Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie, în depozitele Colterm erau 43.050 tone cărbune, din cele 78.972 tone cumpărate pentru această iarnă.
Însă, reprezentanţii Regiei anunţă că au contractat toată cantitatea necesară, de 210.000 tone.
Nu la fel de bine stau lucrurile în ceea ce priveşte stocul de gaze naturale, pentru care nu există contracte, decât pentru o treime din cantitatea necesară.
“Stocul înmagazinat este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cât a fost stabilit de autorități), în luna noiembrie neatingându-ne deloc de aceste cantități. Reamintim că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, consumul cantităților din aceste contracte derulându-se fără întârzieri în livrare. Precizăm că, atât pentru furnizorii cu care avem contract, cât și pentru FUI (furnizor de ultimă instanță), care pentru luna în curs este Engie, s-a plătit în avans gazul, în proporție de 70 %, pentru decembrie, restul urmând să fie plătit conform acordurilor de plată cu furnizorii. Așa cum anunțam și în comunicările anterioare, din totalul cantităților de gaz necesare pentru acest sezon, avem încă o parte necontractată. Ținând seama de cele de mai sus, raportat la plățile efectuate pentru luna decembrie, cantitatea încă necontractată este de aproximativ 65.000 Mwh, cantitate necesară pentru perioada ianuarie – martie 2023 și care, în absența încheierii unor contracte, va fi consumată în baza contractelor cu FUI, la fel cum am facut și în lunile anterioare”, transmite Colterm.
În ciuda mesajelor liniştitoare, abonaţii societăţii rămân destul de des în frig şi fără apă caldă.
Motivul, spun reprezentanţii Regiei, îl reprezintă vechimea reţelei de termificare, care cedează pe alocuri.
Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu o săptămână, în zona Bulevardului 16 Decembrie – Brâncoveanu, unde o avarie a afectat 188 de branșamente, inclusiv Maternitatea Odobescu.
“Echipele Colterm au intervenit aproape fără oprire, până a doua zi(…) Acest tip de deranjamente care survin pe rețele de termoficare sunt cauzate de vechimea și, implicit, starea precară a acestora, sens în care se fac eforturi pentru modernizarea lor”, mai spun cei de la Colterm, care anunţă şi stadiul proiectului de modernizare a reţelei termice.
Până acum, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.526 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 83 %) și 19.697 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 98,01 %).
În ceea ce privește stadiul reparațiilor demarate la cele două mari centrale termice, la ora actuală, în incinta CET Sud, se mai află în derulare unele lucrări de reparații la Cazanul de abur nr. 2 (100 t/h), care se vor finaliza în cursul acestei luni.
CITEŞTE ŞI: Foto şi Video: Retragere cu torţe, la finalul sărbătorii de 1 Decembrie, de la Timişoara
În prezent, societatea funcționează cu două cazane de abur / 6 mori / 14 Mwh producție energie electrică, pe turbină.
“Totodată, pentru o eficiență mai mare în exploatare și reducerea de noxe, respectiv îmbunătățirea confortului abonaților noștri, efectuăm lucrări la CAF1 (cazan de apă fierbinte), la CT Centru. Astfel, în vederea conformării la normele de mediu, au fost demarate lucrări de înlocuire a arzătorului de gaz și montarea unui ventilator suplimentar pentru recircularea gazelor arse. Prin aceste intervenții la CAF1 vom obține o funcționare cu emisii poluante reduse: NOx max. 70 mg/Nmc; CO max. 50 mg/Nmc; putere de 50 Gcal, cu precizarea că, începând cu 31.12.2019, conform Planului de Tranziție pentru conformarea Instalațiilor Mari de Ardere, limita maximă a noxelor este de 100 mg/Nmc. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 1.370.000 lei, din fonduri proprii”, anunţă Colterm.
Lasă un răspuns