Avalanşă de pacienţi, după pandemia de coronavirus! Bilanţ alarmant, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara


După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul Victor Babeș din Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile.
Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase.
În cifre, aceasta reprezintă 5.350 de internări, 21.904 pacienți consultați în Ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, și 15.280 de internări de zi.
“Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.
2022 a adus însă și triplarea numărului de investigații făcute cu ajutorul rezonanței magnetice.
Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN. Totodată, s-au realizat peste 2000 de CT-uri pacienților internați și aproape 400 de investigații CT pentru cei veniți în regim de Ambulatoriu.
“2022 a însemnat și peste 650 de mamografii și aș vrea să reamintesc că acestea se pot face gratuit în spital. Suntem parteneri, alături de Spitalul Municipal Timișoara și de Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, în proiectul de prevenție a cancerului de sân. În cadrul acestui program, mamografiile sunt făcute femeilor din vestul țării cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Laboratorul de Imagistică de la Victor Babeș are în dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteză care permite scanarea cu mare acuratețe, oferind imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Sensibilitatea investigației este de aproape 80 la sută. Tot în cadrul Laboratorului de Imagistică, am pus în funcțiune și un aparat DEXA, realizând peste 100 de analize de determinare a densității osoase. Și vorbim și de o premieră în domeniul radiologiei intervenționale în cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de puncții mamare ghidate ecografic în cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologică a sânului”, spune Diana Manolescu, directorul medical al Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a înregistrat peste 350 de pacienți, în scădere față de anul 2021, dar cu o creștere importantă față de perioada prepandemică.
Cei mai mulţi ditnre pacienţii internați au fost diagnosticați cu bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, la care se adaugă și un număr redus de pacienți cu COVID 19.
Activitate intensă a fost și în Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2000 de consulturi de specialitate.
“2022 a însemnat, însă, și proceduri în premieră în vestul țării. A fost pus în funcțiune un Sistem Complex de Testare Funcțională Pulmonară, un aparat care permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Acesta poate măsura cantitatea de oxigen din aerul inspirat de un pacient și permite evaluarea cantității totale de aer ce poate fi stocată în plămânii acestuia. Totodată, poate efectua un test de rezistență a mușchilor respiratorii și, nu în ultimul rând, cu ajutorul lui se poate realiza o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul. De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare. Cu ajutorul acestor teste, se pot diferenția tipurile histopatologice de cancer. Unul dintre cele mai importante proiecte, la care și-au dat concursul douăzeci de medici din cadrul Spitalului Victor Babeș, a fost realizarea platformei PneumoControl, o platformă unică în România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare. În cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plămânului. Proiectul prevede nu doar oferirea de informații, ci și o interacțiune directă cu medicii specializați în boli pneumologice, vaccinare, reabilitare pulmonară sau oxigenoterapie. Un alt proiect care a continuat, dar a și fost dezvoltat, este PID – second opinion https://www.pidsecondopinion.ro/ , ce reprezintă o altă platformă unică în România care se adresează pacienților cu boli interstițiale pulmonare”, mai spune Cristian Oancea.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Cum îți poți face Paștele mai sănătos? Sfaturi de aur, pentru a te bucura de masa festivă cu gust, dar fără riscuri

Hristos a înviat! Mii de credincioși au sărbătorit Învierea Domnului, la Timișoara

Video: Lumina Sfântă a ajuns la Timișoara! În această noapte va fi împărțită tuturor credincioșilor

Ultimele zile de înscrieri pentru Poli Bike Challenge! Pedalezi și susții două speranțe ale sportului românesc!

Gest șocant, înainte de Paște! Un bărbat și-a tăiat venele, apoi s-a aruncat în gol de pe clădirea în care locuia

Program prelungit, în noapte de Înviere, pentru mijloacele de transport în comun din Timișoara!

Primăvara asta, dăruiește în stil coreean! Ritualuri de frumusețe propuse de Be Well Store Timișoara

Vreme frumoasă de Paște, în toată țara! Vor fi temperaturi ridicate, iar izolat, își vor face apariția și ploile

Tânără bătută în propria casă, de doi indivizi cu fețele acoperite! Ce au descoperit polițiștii, când i-au identificat pe agresori?

Video: Tragedie, în Vinerea Mare! Un mort și doi răniți, într-un accident violent! Victima decedată a ars în mașina care a luat foc, după impact

Atenție! Tichetele sociale pentru nou-născuți acordate mămicilor, de Direcția de Asistență Socială, expiră la sfârșitul lunii mai!

Rugbiștii și baschetbaliștii timișoreni, pe teren, în Vinerea Mare! Ambele partide sunt în deplasare

Studentă de 19 ani s-a aruncat de la etaj, după o ceartă cu iubitul! Tânăra a ajuns la spital

RETIM și ADID Timiș lansează prima campanie de colectare GRATUITĂ a deșeurilor textile în Zona 1 Timișoara

VIDEO Impact violent între două mașini! Trei oameni au fost răniți și au ajuns la spital

Accident mortal, pe o șosea din vestul țării! A fost solicitat și elicopterul SMURD

Bărbat dispărut de mai bine de 24 de ore! A fost în vizită la rude, după care n-a mai răspuns la telefon

Mașină mistuită de flăcări, pe autostrada A1! Pompierii au intervenit de urgență
Alte articole










Lasă un răspuns