Avalanşă de pacienţi, după pandemia de coronavirus! Bilanţ alarmant, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul Victor Babeș din Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile.

Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase.

În cifre, aceasta reprezintă 5.350 de internări, 21.904 pacienți consultați în Ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, și 15.280 de internări de zi.

“Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.

2022 a adus însă și triplarea numărului de investigații făcute cu ajutorul rezonanței magnetice.

Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN. Totodată, s-au realizat peste 2000 de CT-uri pacienților internați și aproape 400 de investigații CT pentru cei veniți în regim de Ambulatoriu.

CITEŞTE ŞI: Carnagiu, pe una dintre cele mai circulate şosele din vestul ţării! Trei morţi şi opt răniţi, în două accidente înfiorătoare

“2022 a însemnat și peste 650 de mamografii și aș vrea să reamintesc că acestea se pot face gratuit în spital. Suntem parteneri, alături de Spitalul Municipal Timișoara și de Institutul Oncologic “Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, în proiectul de prevenție a cancerului de sân. În cadrul acestui program, mamografiile sunt făcute femeilor din vestul țării cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Laboratorul de Imagistică de la Victor Babeș are în dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteză care permite scanarea cu mare acuratețe, oferind imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Sensibilitatea investigației este de aproape 80 la sută. Tot în cadrul Laboratorului de Imagistică, am pus în funcțiune și un aparat DEXA, realizând peste 100 de analize de determinare a densității osoase. Și vorbim și de o premieră în domeniul radiologiei intervenționale în cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de puncții mamare ghidate ecografic în cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologică a sânului”, spune Diana Manolescu, directorul medical al Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a înregistrat peste 350 de pacienți, în scădere față de anul 2021, dar cu o creștere importantă față de perioada prepandemică.

CITEŞTE ŞI: Comuna fără asistaţi social, în care taxele şi impozitele nu au crescut deloc, în ultimii 7 ani. Care este secretul?

Cei mai mulţi ditnre pacienţii internați au fost diagnosticați cu bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, la care se adaugă și un număr redus de pacienți cu COVID 19.

Activitate intensă a fost și în Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2000 de consulturi de specialitate.

“2022 a însemnat, însă, și proceduri în premieră în vestul țării. A fost pus în funcțiune un Sistem Complex de Testare Funcțională Pulmonară, un aparat care permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Acesta poate măsura cantitatea de oxigen din aerul inspirat de un pacient și permite evaluarea cantității totale de aer ce poate fi stocată în plămânii acestuia. Totodată, poate efectua un test de rezistență a mușchilor respiratorii și, nu în ultimul rând, cu ajutorul lui se poate realiza o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul. De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare. Cu ajutorul acestor teste, se pot diferenția tipurile histopatologice de cancer. Unul dintre cele mai importante proiecte, la care și-au dat concursul douăzeci de medici din cadrul Spitalului Victor Babeș, a fost realizarea platformei PneumoControl, o platformă unică în România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare. În cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plămânului. Proiectul prevede nu doar oferirea de informații, ci și o interacțiune directă cu medicii specializați în boli pneumologice, vaccinare, reabilitare pulmonară sau oxigenoterapie. Un alt proiect care a continuat, dar a și fost dezvoltat, este PID – second opinion https://www.pidsecondopinion.ro/ , ce reprezintă o altă platformă unică în România care se adresează pacienților cu boli interstițiale pulmonare”, mai spune Cristian Oancea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

VIDEO Imaginile disperării în Turcia! Oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături și aleargă cu copii în brațe pe străzi! Pompieri și medici din România au plecat să le dea o mână de ajutor

Zeci de pompieri și medici români au plecat în această după amiază în Turcia, pentru a da o mână de ajutor la căutarea și salvarea victimelor cutremurelor ce au avut loc în această țară.

Scandal într-o comună din judeţul Timiş, după ce taxele au crescut cu aproape 100%! Primarul vrea să facă plângere penală împotriva consilierilor locali!

Locuitorii din comuna Darova plătesc în acest an, impozite şi taxe locale aproape de două ori mai mari decât cele de anul trecut, din cauză că primarul şi Consiliul Local nu ajuns la o înţelegere.

Ucis după o glumă proastă! Un adolescent a omorât în bătaie un bărbat care putea să îi fie tată

Un tânăr de 17 ani este acuzat de loviri cauzatoare de moarte, după ce şi-a bătut cu cruzime, un vecin de 50 de ani.

Continuă acțiunea de tăiere a cablurilor de pe stâlpi, la Timișoara! Vizată este zona Lipovei

Primăria Timișoara anunță că va continua acțiunea de tăiere și eliminare a cablurilor ilegale amplasate pe stâlpii din oraș.

Prima campanie trimestrială din anul 2023 de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul rural din Zona 1 a județului Timiș!

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș organizează în perioada 01 februarie – 02 martie o primă campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase din zona 1 rural a judeţului Timiş.

VIDEO: S-a prăbuşit un versant, pe DN 7, în apropiere de Arad! Traficul este blocat pe un sens de mers!

Circulaţia rutieră este blocată, la această oră, pe DN 7, Deva- Arad, pe sensul de mers spre Arad, după o alunecare de teren în zona localităţii Săvârşin.

VIDEO Cabană, mistuită de flăcări! Pompierii încă se chinuie să stingă incendiul

O cabană a fost cuprinsă de flăcări, iar pompierii intervin chiar în aceste momente pentru stingerea incendiului.

Urmărire ca în filme, la Timișoara! Un tânăr de 21 de ani, fără permis, a gonit pe străzile din oraș cu poliția pe urmele lui

Polițiștii, în urmărirea unei mașini care nu a oprit la semnale agenților. Totul s-a petrecut seara trecută în zona de sud a Timișoarei.

Timişoara are buget! 1,27 miliarde de lei merg către investiţiile în derulare, dar şi către lucrări noi

Astăzi, consilierii locali s-au întâlnit în şedinţă online şi au votat bugetul Timișoarei pentru anul 2023 acest an, în valoare de 2,36 miliarde de lei.

Descoperă India, prin film! Hai la Cinema Victoria, să afli totul despre o lume a contrastelor, în care modernismul întâlneşte tradiţia hindusă

În această săptămână Cinema Victoria propune publicului o călătorie prin noi teritorii nebănuite… de la malurile râului Gange, la coasta de vest a Irlandei, la Coreea de Sud sau nord-vestul Spaniei, dar punctul de plecare și de întoarcere este Timișoara.

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș încep prima campanie de colectare a deșeurilor PERICULOASE din zona 1 rural a jud. Timiș din 2023

În toată luna februarie și primele zile ale lunii martie are loc prima campanie din acest an prin care compania RETIM și ADID Timiș colectează gratuit deșeuri periculoase din menajer.

Mesaj sfâşietor al părinţilor lui Alexandru, băiatul ucis în timpul vijeliei, după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina familiei

Este o durere fără margini în familia lui Alexandru Meteşan, copilul care a murit sâmbătă, la Reşiţa, după ce un copac smuls de vântul puternic, a căzut peste maşina în care băiatul era alături de părinţii lui.

Bătrână îngheţată de frig, pe stradă! A fost salvată de poliţiştii locali

Polițiștii locali din Timişoara au observat, aseară, în apropierea sediului de la strada Avram Imbroane, o persoană dezorientată.

Turmă de oi, spulberată de o maşină pe o şosea din Timiş! 18 animale au murit

O maşină a intrat în plin într-o turmă de oi, pe DN 68A, între localităţile Traian Vuia și Dumbrava.
| Sursa de Vest | , | 1 Comentariu

Atenţie, dacă aveţi câini! Poliţiştii fac controale, pentru a afla dacă respectaţi legea

După tragedia din capitală, unde o femeie a murit, după ce a fost muşcată de câini, iar ancheta nu a stabilit deocamdată dacă este vorba despre câini maidanezi, sau câini de rasă, pe care proprietarii i-au lăsat nesupravegheaţi, poliţiştii verifică patrupedele de companie.

Explozie a preţurilor la locurile de cazare din Timişoara! Pentru deschiderea TM 2023, hotelerii au scumpit camerele, chiar şi cu 85%

Peste două săptămâni se dă startul programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, iar autorităţile promit un an plin de spectole, expoziţii şi conferinţe susţinute de diverse personalităţi recunoscute la nivel internaţional.
| Sursa de Vest | , | 1 Comentariu

VIDEO: Zeci de oameni, printre care şi copii, blocaţi în nămeţi! Intervenţie dificilă a jandarmilor montani

Ore în şir s-au chinuit jandarmii montani din Caraş-Severin să salveze turiştii blocaţi în zona Staţiunii Semenic.

Disperarea unei mame! I-a dispărut fiica! Ajut-o să o găsească!

O femeie de 38 de ani a acerut astăzi, ajutorul poliţiştilor după ce şi-a căutat fiica peste tot, dar în zadar.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.