Skip to main content

Atmosferă de basm, la Timişoara! Astăzi începe Festivalul Medieval de la Timişoara, cu evenimente organizate în premieră

Cavaleri, domniţe și meșteșugari iscusiți înseufleţesc, începând de astăzi, timp de trei zile, oraşul de pe Bega.

A cincea ediţie a Fesivalului Medieval al Castelului Huniade va fi una specială, dat fiind faptul că Timişoara este, în acest an,  Capitala Europeană a Culturii.

Evenimentul, devenit o tradiție prețioasă pentru Timișoara și județul Timiș, a fost conceput din dorința de a celebra și de a valorifica patrimoniul istoric.

CITEŞTE ŞI: Tragedie, în farmacie! Un bărbat a intrat să îşi cumpere medicamente, dar s-a prăbuşit la pământ şi a murit

Astfel, în perioada 14-16 iulie, parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei, se va transforma într-o lume de basm, demult apusă.

„În jurul Catelului Huniade vor fi taberele, atelierele, bătăliile, inclusiv pe cai se va organiza un turnir, va fi o spânzurătoare, o vânătoare de comori. Va fi ceva nou, inreresant (…) Vor fi mai multe tabere, mai mulţi participanţi şi mai multe surprize, bineînţeles. Începe vineri seara, la ora 19:00, cu parada taberelor şi a celor care participă, prin tot centrul, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei. Va fi ceva deosebit. Cu siguranţă, aşa ceva nu s-a mai văzut la Timişoara, pentru că Muzeul Naţional al Banatului are şansa şi echipa necesară să organizeze evenimente frumoase, de amploare şi cu mare impact”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţioan al Banatului, la Sursa de Vest fără Filtru.

Iată programul complet al Festivalului:

𝐕𝐈𝐍𝐄𝐑𝐈, 𝟏𝟒 𝐈𝐔𝐋𝐈𝐄:

La ora 19:00, 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐚 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐥𝐚 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐣𝐞 𝐟𝐚𝐬𝐜𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭: 𝐜𝐚𝐯𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐫𝐦𝐮𝐫𝐚̆, 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐧𝐨𝐦𝐚𝐳𝐢, 𝐦𝐞𝐫𝐜𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐝𝐞𝐬̦𝐭𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐚𝐥𝐭𝐞𝐥𝐞. 𝐀𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚𝐭̦𝐢-𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚̆𝐥𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐜𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐚 𝐧𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐚̆ 𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐞.

SCENĂ

19:45 – Festivitatea de Deschidere a Festivalului

20:00 – 𝐓𝐫𝐮𝐯𝐞𝐫𝐢𝐢 – Concert de muzică veche

21:00 – 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫-𝐂𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐚𝐫i – FLACĂRA DE LA MARGINE DE HOTAR Muzică live, teatru pirotehnic. Spectacol realizat de grupurile artistice și de reenactment din Uniune, o poveste medievală îmbrăcată în foc și muzică

21:30 – Concert 𝐁𝐔𝐂𝐎𝐕𝐈𝐍𝐀

𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞: Marele Turnir al Castelului Huniade

Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

SCENĂ

12:00 – Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale. Noile fiare – ultimele achiziții ale colecției. Mânuire și încercări ale eficienței vechilor spade și săbii.

13:00 – STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt

14:00 – Eyalet-ul de Timișoara, Ignis Vultus și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551

19:15 – MARELE BANCHET AL COMITELUI – Un fastuos ospăț găzduit de către Ioan Huniade, în cinstea cavalerilor participanți la Turnir, unde vor fi răsplătiți câștigătorii întrecerilor războinice și se va împărți dreptatea comitelui.

20: 20 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Marea Aventură Medievală

20:30 – 𝐏𝐄𝐑𝐄𝐆𝐑𝐈𝐍𝐈𝐈 – PAZNICII LEGENDELOR: Barzii castelului Huniade aniversează zece ani de călătorii și aventuri cu un concert în care vechile cântece ale trubadurilor întâlnesc stilurile vremurilor noastre. Instrumente medievale sunt puse alături de cele ale viitorului pentru un spectacol demn de seara castelanilor

21:30 – 𝐂𝐈𝐌𝐏𝐎𝐈𝐄𝐑𝐈𝐈 𝐃𝐈𝐍 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐈𝐋𝐕𝐀𝐍𝐈𝐀

22:30 – 𝐃𝐄𝐄𝐏 𝟔 𝐏𝐑𝐎𝐉𝐄𝐂𝐓 – 𝐂𝐈𝐑𝐂𝐋𝐄𝐒 𝐎𝐅 𝐏𝐀𝐈𝐍: Un spectacol pirotehnic inspirat din Infernul lui Alighieri, creat pentru ediția din acest an a FMCH, care aduce tot ce are mai bun asocierea dintre veteranii focului din Timișoara, Deep6 Project

ARENELE DE TURNIR

13:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe

15:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)

15:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)

16:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară

17:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)

18:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea

18:30 – Bătălia menestrelilor și jonglerilor

18:40 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea a III-a: Nachturnier și răsplătirea învingătorului

PIAȚA CASTELULUI

13:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania

15:00 – Teatru de păpuși, cu Bufonul Igor

15:40 – Truverii – cântece și farse

17:00 – Muzică stradală și jonglerii, cu Peregrinii și Deep 6 Project

Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

“ORDA” – SATUL NOMAD

10:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești

13:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors

15:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)

16:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală

Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟔 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞: Lumea războiului medieval

Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

𝐒𝐂𝐄𝐍𝐀̆

12: 45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei – Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea

13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE

14:30 – Eyalet-ul de Timișoara, IgnisVultus și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552

15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

PIAȚA CASTELULUI

12:30 – Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania – animație cu cântece și jonglerii

14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

“ORDA” – SATUL NOMAD

12:00 – Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric

13:00 – Hrafnabroethr – Prezentare de ateliere si viata cotidiana dintr-o localitate comerciala situata in zona Rus’-Kiev, precum și a negoțului cu sclavi

13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.