Skip to main content

Astăzi este Ziua Mondială a Bolilor Rare! Cât de pregătit este sistemul medical din România pentru tratarea pacienţilor cu astfel de maladii?

Diagnosticare greoaie, acces restrâns la tratamente şi lipsa centrelor specializate în tratarea bolnavilor. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă pacienţii cu maladii rare, din România.

Şi nu sunt deloc puţini, Conform statisticilor, 7% din populația ţării noastre suferă de o astfel de boală.

Cele mai multe dintre bolile rare sunt cronice, invalidante sau chiar mortale, ceea ce înseamnă că pacienții au nevoie de sprijin pe termen lung pentru a-și gestiona afecțiunea și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

CITEŞTE ŞI: Tragedie, în trafic! Un şofer a murit pe loc, după ce a fost spulberat de un camion

Pentru a trage un semnal de alarmă, cu privire la aceste aspecte, an de an, în ultima zi a lunii februarie este marcată Ziua Mondială a Bolilor Rare.

„La nivel mondial, vorbim de 5000-7000 de boli rare. Câteva zeci dintre acestea sunt din zona pneumologică. Printre ele se numără afecțiuni precum hipertensiunea pulmonară idiopatică, fibroza pulmonară idiopatică, mucoviscidoza, granulomatoza Wegener, boala alveolitei extrinseci alergice sau pneumonia interstițială non-specifică. Dar nu există un număr exact definit sau cunoscut, atunci când vorbim despre afecțiunile pneumologice rare. Din păcate, în România pacienții cu boli rare trebuie să facă față unui sistem medical care nu este suficient de pregătit pentru a răspunde nevoilor lor specifice. E drept, în cadrul Societății Române de Pneumologie există câteva registre naționale pentru pacienții cu fibroză chistică și pentru cei cu pneumopatii interstițiale difuze și sarcoidoză. Dar este doar un început”, spune Cristian Oancea – medic primar pneumolog – manager Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Spitalul Victor Babeș Timișoara se numără printre centrele de expertiză din România pentru adulți unde sunt investigate boli pulmonare rare.

În cadrul unității sanitare funcționează un Compartiment de Boli Rare în Secția Clinică de Pneumologie. De asemenea, pacienții cu astfel de afecțiuni beneficiază de tratament și în Compartimentul de Recuperare Medicală Respiratorie, iar investigațiile pot fi făcute gratuit în cabinetele specializate din cadrul Ambulatoriului Integrat al spitalului.

„Lupta împotriva bolilor rare nu este deloc ușoară. 80 la sută dintre acestea sunt cauzate de factori genetici. Noi am reușit să înființam un Centru de Expertiză pentru Fibroza Pulmonară Idiopatică. De asemenea, avem echipe multidisciplinare, din care fac parte pneumologi, medici imagiști, specialistul anatomopatolog, geneticianul și chiar chirurgul toracic, care se ocupă de aceste boli pulmonare rare, și am reușit să specializăm medici pe fiecare dintre aceste afecțiuni. Sunt câteva sute de pacienți evaluați care se află sub tratament după ce au fost investigați de către colegii mei. Majoritatea sunt cu fibroză pulmonară idiopatică. Mai mult, am creat o platformă online pentru una dintre afecțiunile care intră în categoria bolilor rare www.pidsecoundopinion.ro, o platformă pusă gratuit la dispoziția pacienților cu pneumopatii interstițiale pentru o a doua opinie gratuită”, mai spune Oancea.

Printre bolile rare din zona pneumologică și infecțioasă se numără:

  • Hipertensiunea pulmonară idiopatică (HPI): O afecțiune rară caracterizată prin creșterea presiunii în arterele pulmonare, ceea ce poate duce la eforturi crescute ale inimii și la insuficientă cardiacă.
  • Fibroza pulmonară idiopatică (FPI): O boală pulmonară interstițială cronică și progresivă, care implică înlocuirea treptată a țesutului pulmonar sănătos cu țesut fibros.
  • Pneumonie interstițială non-specifică (NSIP): O formă rară de pneumonie interstițială caracterizată prin inflamație și fibroză a țesutului pulmonar interstițial.
  •  Mucoviscidoza: cunoscută și sub denumirea de fibroză chistică, este o afecțiune genetică severă care afectează în special plămânii și sistemul digestiv

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.

Vești mult așteptate de timișoreni! Se înființează o nouă linie de autobuz și se reia circulația tramvaiului 6!

Timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulației tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe bulevardul Stan Vidrighin.