Skip to main content

Aparat unic în vestul României la Spitalul Victor Babeș din Timișoara! Dispozitivul măsoară rezistența pulmonară pe căile respiratorii

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Aparatul permite identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator. Astfel cu ajutorul oscilometrului se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară prin stabilirea “rezistenței” căilor respiratorii.

În multe cazuri aceasta este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigații se numește oscilometrie forțată și permite măsurarea pasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat în aparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. Undele de fecvență mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvențe înalte doar până în căile aeriene de mari dimensiuni. Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, spune Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase.

Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este foarte simplu de realizat și nu necesită o manevră forțată de respirație, fiind util îndeosebi în cazul copiilor și a persoanelor de vârsta a 3-a.

Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Oscilometria forțată este o tehnică de investigații mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistența pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsurați pot detecta modificări precoce în funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierderea controlului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forțată poate fi utilizată în situații particulare, atunci când spirometria nu este posibilă. De asemenea, poate fi folosită și ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, spune doctorul Noemi Suppini.

Medicii le recomandă pacienților ca în ziua testării să nu fumeze și să nu facă efort fizic intens. În cazul efectuării și a altor teste funcționale, oscilometria forțată să fie prima investigație.

Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigații în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, este necesară o trimitere de la medicul penumolog și o programare în Ambulatoriul unității sanitare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

S-a încheiat procedura internă din cadrul USR pentru desemnarea unei noi echipe de conducere, iar cele mai multe voturi au fost adunate de Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
O scenă șocantă petrecută în Jimbolia, județul Timiș, a stârnit revoltă în mediul online, după ce au apărut imagini video în care o femeie în vârstă este agresată fizic de propria noră.
Polițiștii locali timișoreni au verificat, pe linie de mediu, mai multe șantiere din oraș, de la începutul acestui an, și au aplicat amenzi usturătoare, pentru gestionarea proastă a deșeurilor.
Percheziții efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș, la locuința unui lugojean, într-un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.