Skip to main content

Alertă, la Timişoara, după apariţia unui focar de botulism! Se caută ser antibotulinic, în toată ţara, pentru situaţia în care numărul pacienţilor va creşte

Trei persoane, o femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, și fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiș, au fost internați la Spitalul Victor Babeș Timișoara cu suspiciune de botulism.

O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenție, a fost inițial îndrumată pentru un consult în camera de gardă și ulterior internată în cursul nopții în Clinica 1 de Boli Infecțioase.

Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie.

CITEŞTE ŞI: CCIAT, la ceas de bilanţ! Ce realizări a avut în primul semestru al anului?

În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu 9 zile și s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghițire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare, a consumat și el din alimentul infestat cu toxina botulinică.

În cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive, iar acum este internat în Spitalul Victor Babeș.

„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, explică Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului Victor Babeș Timișoara.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, inițial a celor care asigura motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces.

Bacteria care produce boala se dezvoltă doar în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului) și formează spori pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.

„Botulismului reprezintă o urgență medicală și inițierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. Această toxină produsă de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar și în cazul consumului de pește afumat și sărat și cel al consumului de semipreparate din carne (cârnați, șuncă etc). Botulismul nu este o boală transmisibilă. Dată fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infecție cu toxină botulinică impune terapia cu antitoxină într-o unitate sanitară, sub supraveghere medicală. Cazurile severe necesită suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific”, spune dr. Ruxandra Laza.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Istoria prinde viață la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, care, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, inaugurează pe 18 decembrie 2024 expoziția „Banatul Habsburgic”.
Potop de infracțiuni săvârșite de un șofer de 36 de ani, care își va petrece sărbătorile după gratii. Bărbatul a ajuns în vizorul polițiștilor din Timișoara, după ce a fost reclamat de un alt conducător auto, în vârstă de 22 de ani. Acesta a cerut ajutorul agenților de la Poliția Locală, pe care i-a observat […]
Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noile tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare.
Pentru al doilea an consecutiv, sub egida Federației de Padel din România, Timișoara găzduiește cea mai importantă competiție a sportivilor profesioniști de padel.
Studenții din cadrul Clubului Food Safety al Facultății de Inginerie Alimentară din Timișoara au adus spiritul sărbătorilor mai aproape prin organizarea “Atelierului mâini pricepute, turte dulci”, un eveniment ce îmbină tradiția cu inovația în procesarea alimentelor.
După ce în urmă cu o săptămână Primăria Timișoara anunța organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea a șapte funcții publice, acum municipalitatea vine în completarea echipei administrației locale și scoate la concurs alte două posturi vacante.
restrictii trafic
Anunț important pentru șoferii care tranzitează centrul orașului! Municipalitatea anunță că închiderea circulației rutiere, pentru remedierea unei avarii la o conductă magistrală de apă.