Skip to main content

A venit Moș Nicolae! Ce semnificație are nuielușa primită de la el?

Bucurie mare pentru copii, seara trecută! Cei cuminți au fost vizitați de bătrânul Moș Nicolae, care a lăsat în ghetuțele lustruite cadouri și nuielușe, după caz.

Nu e nimeni care să nu fi auzit de el, însă mulți încă nu-i știu povestea. Iată cine este Moș Nicolae și ce semnificație are ziua de străzi, cea în care îl sărbătorim.

Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum îl știu toți copiii, s-a născut în secolul al III-lea în satul Patara, din Turcia. De-a lungul vieții, Sfântul Nicolae s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul bisericii, dar și prin ajutorul dat văduvelor, copiilor și săracilor. Se spune că s-a născut într-o familie foarte bogată, însă după moartea părinților săi a renunțat la toată averea și a dăruit-o celor săraci. De aici au apărut o mulțime de legende care îl înfățișează pe Sfântul Nicolae drept bătrânul bun și iubitor, care în noaptea de 5 spre 6 decembrie intră în casele oamenilor și le lasă cadouri.

Una dintre legende vorbește despre cele trei fete pe care tatăl lor urma să le vândă unor bărbați înstăriți. Văzându-le durerea, bătrânul moș le-a aruncat, pe geam, câte un săculeț cu bani. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetuțe, iar de aici s-a împământenit obiceiul de a lăsa daruri în încălțări.

Ce semnificație are nuielușa primită de la Moș Nicolae?

Tradiția creștină spune că Moș Nicolae îi și pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință. El îi lovea cu nuiaua peste mâini pe cei care nu respectau religia. Astfel, a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie cei neascultători să fie loviți cu joarda în semn de avertisment.

În seara de 5 decembrie copii trebuie să își lustruiască bocancii și să îi așeze la ușă sau la geam pentru ca moșul să poată lăsa cadourile sau nuielușe celor care nu au fost ascultători. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun înseamnă că sfântul a „mijlocit” iertarea.

Semnificația sărbătorii de Moș Nicolae

Ziua de Moș Nicolae este sărbătorită în întreaga Europa, însă semnificațiile diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, în Olanda moșul le lasă cadouri copiilor doar în saboți de lemn, în Italia sărbătoarea este celebrată printr-un carnaval, iar în Slovenia Moș Nicolae vine însoțit de un înger și un diavol.

În România, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului și se mai numește și Sânnicoara. Poveștile mai spun că odată cu această sărbătoare micuții au primit și întâia responsabilitate: să își îngrijească singuri încălțările. Ghetuțele se pun la ușă sau la fereastră pentru ca moșul să le vadă și să le umple cu daruri.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.

Un bărbat a murit după ce a fost spulberat de o mașină! Polițiștii au început o anchetă

Accident cumplit, soldat cu decesul unui bărbat de 46 de ani! Acesta mergea pe partea carosabilă, când a fost lovit în plin de o mașină.

Mai multe localități din județ rămân fără apă la robinete! Aquatim anunță lucrări la rețele joi și vineri

Aquatim anunță că în zilele viitoare se vor face lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare din mai multe localități din județ.

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.