Skip to main content

A venit Moș Nicolae! Ce semnificație are nuielușa primită de la el?

Bucurie mare pentru copii, seara trecută! Cei cuminți au fost vizitați de bătrânul Moș Nicolae, care a lăsat în ghetuțele lustruite cadouri și nuielușe, după caz.

Nu e nimeni care să nu fi auzit de el, însă mulți încă nu-i știu povestea. Iată cine este Moș Nicolae și ce semnificație are ziua de străzi, cea în care îl sărbătorim.

Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum îl știu toți copiii, s-a născut în secolul al III-lea în satul Patara, din Turcia. De-a lungul vieții, Sfântul Nicolae s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul bisericii, dar și prin ajutorul dat văduvelor, copiilor și săracilor. Se spune că s-a născut într-o familie foarte bogată, însă după moartea părinților săi a renunțat la toată averea și a dăruit-o celor săraci. De aici au apărut o mulțime de legende care îl înfățișează pe Sfântul Nicolae drept bătrânul bun și iubitor, care în noaptea de 5 spre 6 decembrie intră în casele oamenilor și le lasă cadouri.

Una dintre legende vorbește despre cele trei fete pe care tatăl lor urma să le vândă unor bărbați înstăriți. Văzându-le durerea, bătrânul moș le-a aruncat, pe geam, câte un săculeț cu bani. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetuțe, iar de aici s-a împământenit obiceiul de a lăsa daruri în încălțări.

Ce semnificație are nuielușa primită de la Moș Nicolae?

Tradiția creștină spune că Moș Nicolae îi și pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință. El îi lovea cu nuiaua peste mâini pe cei care nu respectau religia. Astfel, a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie cei neascultători să fie loviți cu joarda în semn de avertisment.

În seara de 5 decembrie copii trebuie să își lustruiască bocancii și să îi așeze la ușă sau la geam pentru ca moșul să poată lăsa cadourile sau nuielușe celor care nu au fost ascultători. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun înseamnă că sfântul a „mijlocit” iertarea.

Semnificația sărbătorii de Moș Nicolae

Ziua de Moș Nicolae este sărbătorită în întreaga Europa, însă semnificațiile diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, în Olanda moșul le lasă cadouri copiilor doar în saboți de lemn, în Italia sărbătoarea este celebrată printr-un carnaval, iar în Slovenia Moș Nicolae vine însoțit de un înger și un diavol.

În România, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului și se mai numește și Sânnicoara. Poveștile mai spun că odată cu această sărbătoare micuții au primit și întâia responsabilitate: să își îngrijească singuri încălțările. Ghetuțele se pun la ușă sau la fereastră pentru ca moșul să le vadă și să le umple cu daruri.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Mai multe echipaje de pompieri și medici au intervenit, în urmă cu puțin timp, la locul unui accident rutier grav, în care au fost implicate un tir, un camion și un microbuz cu platformă.
Ies la iveală noi detalii în cazul bărbatului care s-a împușcat intenționat în cap, într-un poligon de tragere din Timișoara.
SC. SAB PREMIUM DENT SRL, cod de identificare fiscală 36352601, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Arad cu nr. J2/963/2016, cu sediul în Municipiul Arad, Strada Petru Maior, Nr. 1/10, județul Arad, România, anunta finalizarea proiectului cu codul SMIS 311765, intitulat: “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII DE PRODUCȚIE A COROANELOR ȘI PROTEZELOR DENTARE”, cofinanţat din […]
Ți s-a întâmplat vreodată, să te pplimbi pe străzile Timișoarei și să te întrebi care este povestea din spatele celor mai cunoscute construcții istorice sau spații culturale? Acum ai șansa să îți satisfaci curiozitatea!
Târgul de Crăciun de la Timișoara ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție și va avea loc în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, în zona centrală, dar și în cartiere orașului.
Asociația LOGS a inaugurat, astăzi, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara,pictura murală “wAll of us”, realizată de artistul timișorean Andrei Dragan și o echipă de artiști localnici.
Se fac căutări ample, la această oră, pentru depistarea unei adolescente de 16 ani, care a plecat din casa bunicilor și nu s-a mai întors.
Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de mâine vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului The Infamous Ramirez Hoffman, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.