A venit Moș Nicolae! Ce semnificație are nuielușa primită de la el?

| Sursa de Vest | | Lasă un comentariu

Bucurie mare pentru copii, seara trecută! Cei cuminți au fost vizitați de bătrânul Moș Nicolae, care a lăsat în ghetuțele lustruite cadouri și nuielușe, după caz.

Nu e nimeni care să nu fi auzit de el, însă mulți încă nu-i știu povestea. Iată cine este Moș Nicolae și ce semnificație are ziua de străzi, cea în care îl sărbătorim.

Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum îl știu toți copiii, s-a născut în secolul al III-lea în satul Patara, din Turcia. De-a lungul vieții, Sfântul Nicolae s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul bisericii, dar și prin ajutorul dat văduvelor, copiilor și săracilor. Se spune că s-a născut într-o familie foarte bogată, însă după moartea părinților săi a renunțat la toată averea și a dăruit-o celor săraci. De aici au apărut o mulțime de legende care îl înfățișează pe Sfântul Nicolae drept bătrânul bun și iubitor, care în noaptea de 5 spre 6 decembrie intră în casele oamenilor și le lasă cadouri.

Una dintre legende vorbește despre cele trei fete pe care tatăl lor urma să le vândă unor bărbați înstăriți. Văzându-le durerea, bătrânul moș le-a aruncat, pe geam, câte un săculeț cu bani. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetuțe, iar de aici s-a împământenit obiceiul de a lăsa daruri în încălțări.

Ce semnificație are nuielușa primită de la Moș Nicolae?

Tradiția creștină spune că Moș Nicolae îi și pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință. El îi lovea cu nuiaua peste mâini pe cei care nu respectau religia. Astfel, a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie cei neascultători să fie loviți cu joarda în semn de avertisment.

În seara de 5 decembrie copii trebuie să își lustruiască bocancii și să îi așeze la ușă sau la geam pentru ca moșul să poată lăsa cadourile sau nuielușe celor care nu au fost ascultători. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun înseamnă că sfântul a „mijlocit” iertarea.

Semnificația sărbătorii de Moș Nicolae

Ziua de Moș Nicolae este sărbătorită în întreaga Europa, însă semnificațiile diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, în Olanda moșul le lasă cadouri copiilor doar în saboți de lemn, în Italia sărbătoarea este celebrată printr-un carnaval, iar în Slovenia Moș Nicolae vine însoțit de un înger și un diavol.

În România, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului și se mai numește și Sânnicoara. Poveștile mai spun că odată cu această sărbătoare micuții au primit și întâia responsabilitate: să își îngrijească singuri încălțările. Ghetuțele se pun la ușă sau la fereastră pentru ca moșul să le vadă și să le umple cu daruri.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Gestul care l-a făcut pe un șofer turc să aprecieze și mai mult România! Și-a recuperat borseta în care avea acte și 2.000 de euro, după ce a uitat-o într-o benzinărie!

Un cetățean turc și-a pierdut borseta în care avea actele dar și suma de 2.000 de euro, în timpul unei staționări într-o benzinărie din Lugoj!

Video: Imagini cumplite de la o şcoală din Afganistan, unde a avut loc un adevărat masacru

Cel puțin 15 persoane au fost ucise, iar 20 sunt grav rănite, după un atac cu bombă la o școală din regiunea Samangan, din nordul Afganistanului.

700 de steaguri noi arborate pe stâlpi și pe catarge, la Timișoara, înainte de 1 Decembrie!

Primăria Timișoara a cumpărat peste 700 de noi drapele noi care au fost deja montate pe stâlpi și pe catarge.

Galerie foto: Spectacol de excepţie, de 1 Decembrie! TNT pune în scenă una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Caragiale

De Ziua Națională a României, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Național va găzdui premiera spectacolului Conul Leonida faţă cu reacţiunea, de I. L. Caragiale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.