Skip to main content

A fost lansată licitația pentru regenerarea urbană a Pieței Traian! Primăria pune la bătaie peste 140 de milioane de lei

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

La aproximativ patru ani de când Primăria Timișoara a anunțat intenția de a regenera Piața Traian, prin care zona istorică urmează să devină noul punct de atracție al orașului, licitația pentru găsirea unui constructor a fost lansată.

În prezent, cartierul este intens circulat, străzile sunt sufocate de mașini, zona pietonală nu este foarte prietenoasă, iluminatul public este învechit, iar zonele verzi și dotările urbane sunt insuficiente.

După consultări cu comunitatea și cu specialiști, Primăria a inclus în proiect intervenții care să ridice calitatea vieții și să transforme zona în al doilea centru istoric al orașului.

Astfel, investiția vizează modernizarea unei suprafețe de 60.000 mp din cartierul Fabric, cu 14 străzi și 4 piețe: Bd. 3 August 1919 (parțial), str. Ion Luca Caragiale, Doctor Gheorghe Marinescu, Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fostă Str. Episcop Joseph Nischbach), Dacilor, Ștefan cel Mare (parțial), Anton Pann, Titel Petrescu, Costache Negruzzi (parțial), Petre Ispirescu, Ecaterina Teodoroiu (parțial),  Zăvoi și strada Ion Mihalache, Piața Traian, Paiața Romanilor, Piața Petru Rareș și Piața Corneliu Micloși.

Proiectul prevede ca pe unele străzi din zona Traian să se amenajeze spații dedicate copiilor, pietonilor și bicicliștilor, astfel că mașinile vor avea acces limitat. De asemenea, Piața Traian și Piața Romanilor devin parțial pietonale, iar scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare. În același timp, vor fi create și locuri de parcare suplimentare.

Totodată, zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă, Piața Petru Rareș va fi transformată în spațiu pentru copii și familii și va fi amenajat un nou spațiu urban, în spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe. 

În plus, proiectul prevede şi creşterea suprafaței de spațiu verde de la 6.000 mp la 9.500 mp.

“Este un proiect care va readuce strălucirea de altădată a zonei Traian, într-o cheie modernă, cu spațiu public gândit pentru nevoile oamenilor. Sunt încrezător în potențialul zonei Traian de a deveni al doilea centru al Timișoarei. Începem șantierul în acest an. Va fi o perioadă plină de provocări, deoarece lucrările trebuie organizate astfel încât viața de zi cu zi a celor care locuiesc sau lucrează în zonă să fie cât mai puțin dată peste cap”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Valoarea totală a investiției este de 34 de milioane de euro, dintre care peste 14 milioane de euro sunt fonduri europene.

Contractul de execuție are o valoare estimată de 143.087.870,84 RON (TVA inclus), iar potrivit municipalității, lucrările vor fi realizate în etape pentru a reduce impactul asupra locuitorilor, în termen de doi ani.

Firmele interesate își pot depune ofertele până la data de 9 aprilie, la ora 15:00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.