Skip to main content

30 de milioane de euro! Primăria Timișoara ia un nou credit, la o dobândă sub rata inflației, pentru a cofinanța două proiecte importante ale orașului

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Consilierii locali din Timișoara și-au dat acceptul, în ședința de astăzi, pentru un nou împrumut pe care Primăria să îl ia de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Este vorba despre suma de 30 de milioane de euro, care va fi rambursată într-o perioadă de 15 ani, la o dobândă de sub 4%.

Conform viceprimarului Ruben Lațcău, creditul este necesar pentru cofinanțarea proiectului de regenerare urbană a Pieței Traian, pentru care municipalitatea a obținut doar 15 milioane de euro, bani europeni, ceea ce înseamnă jumătate din valoarea investiției.

O altă parte a creditului va fi utilizată pentru cofinanțarea proiectului de modernizare a rețelei de termoficare din oraș.

”Ne bucurăm foarte mult că astăzi, în plenul Consiliului Local a fost aprobat un proiect care ne va permite să ne mișcăm mult mai repede, atât cu investiția de peste 50 de milioane de euro pe care o facem din fonduri nerambursabile pentru a îmbunătăți rețeaua de termoficare a orașului, cât și pentru investiția de regenerare din cartierul Traian, cartierul Fabric, unde printr-un proiect de 150 de milioane de lei vom schimba peste 55.000 metri pătrați de spațiu public. Și aici vorbim nu doar de investiții de suprafață, nu doar schimbăm corpuri de iluminat sau suprafața de călcare, înlocuim asfaltul cu unul mai de calitate, ci înlocuim în întregime și întreaga gospodărie subterană din cartier. Aceasta este și partea cea mai mare din suma care nu este eligibilă și care trebuie să fie suportată ca ;I cofinanțare de bugetul local. Noi am aprobat astăzi acest credit de 30 de milioane de euro, care vine cu o dobândă extrem de avantajoasă pentru municipiu, vorbim de o dobândă de 1 – 2% plus EURIBOR, deci o dobândă combinată de 3,6 – 3,7%, o dobândă sub rata inflației din România, o dobândă apropiată de rata inflație din spațiul european. Mă bucur că rațiunile economice au primat și, deși am văzut în spațiul public, chiar de la profesori universitari, din zona economică, poziții care arătau o slabă cunoaștere a acestor mecanisme economice, rațiunea a a învins și am avut unanimitate în Consiliul Local. Am avut 24 de voturi, nu a fost niciun vot împotrivă, ceea ce este un lucru bun, pentru că înseamnă că ne vom putea apuca în acest an, de lucrările din Piața TraianȚ, a spus Ruben Lațcău, la finalul ședinței de Consiliu Local.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.