Skip to main content

16 Decembrie, ziua în care s-a strigat pentru prima dată “Libertate” la Timișoara!

Acum fix 34 de ani Timișoara își striga libertatea. Pe 16 decembrie 1989 începea, la Timișoara, Revoluția anticomunistă.

Tonul fusese dat în seara zilei de 15 decembrie, atunci când oamenii s-au adunat în fața casei lui Laszlo Tokes, din Piața Maria, pentru ca acesta să nu fie evacuat și mutat în altă localitate. A fost pentru prima dată când s-a strigat ”Libertate”!

Pastorul reformat Laszlo Tokes era autorul al unor comentarii critice la adresa regimului.

Când a devenit evident că mulțimea nu va dispărea, primarul de la acea vreme, Petre Moț a făcut câteva declarații, sugerând că s-ar fi răzgândit în privința evacuării lui Tőkés. În același timp, mulțimea crescuse amenințător, și de vreme ce Petre Moț a refuzat să-și confirme în scris declarația împotriva evacuării pastorului, mulțimea a început să scandeze sloganuri anticomuniste.

Au fost oprite tramvaie în Piața Maria de pe care s-au ținut discursuri anticomuniste de către poetul Ion Monoran, Daniel Zăgănescu, Laszlo Borbely. Daniel Zăgănescu se urcă pe unul dintre tramvaie și strigă: „Jos Ceaușescu!”. Mai apoi Tiberiu Covaci a făcut același lucru.

La primele ore ale serii în Piața Maria, circulația este blocată și manifestanții scandează ”Jos Ceaușescu!”, ”Jos cu realesul!”, ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”.

O coloană de demonstranți s-a deplasat spre Consiliul Județean Timiș pentru a discuta cu autoritățile. La 19:30, protestul s-a extins, cauza inițială trecând în planul secund. În consecință, forțele de miliție și ale Securității au intrat în scenă. Unii protestatari au încercat să pătrundă în clădirea care găzduia comitetul județean al Partidului Comunist Român (PCR).

Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea multora. Ei s-au mutat în jurul Catedralei Mitropolitane și au plecat într-un marș de protest prin oraș, fiind din nou confruntați de forțele de securitate.

Până dimineață, majoritatea protestatarilor vor fi arestați de către forțele de represiune.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.