Skip to main content

Să nu uităm! 15 Decembrie 1989, ziua în care la Timișoara, se aprindea scânteia Revoluției!

Se împlinesc 33 de ani de când timișorenii s-au adunat în Piața Maria în fața bisericii reformate.

Din vorbă în vorbă cu câteva zile înainte oamenii auziseră că pastorul Lazslo Tokes urma să fie evacuat din lăcaşul de cult și mutat în altă parohie.

În seara zilei de 15 decembrie, un grup mic de timișoreni s-au adunat în stația de tramvai din Piața Maria și au stat ore bune în frig ca să vadă ce o să se întâmple cu pastorul, dar mai ales să îl susţină.

Lazslo Tokes nu avea voie să iasă din biserică, iar o patrulă de milițieni veghea atent totul. Nimeni nu se gândea atunci, ce va urma.

Oamenii au plecat târziu în noapte la îndemnul lui Laszlo Tokes, însă în următoarea dimineață s-au întors. Mai mulţi şi mai hotărâţi.

A fost momentul în care timișorenii au învins frica, şi au aprins scânteia Revoluţiei.

Timișorenii au continuat protestele și în zilele următoare și au luptat pentru libertatea lor şi a tuturor românilor.

Cinci zile mai târziu, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.