Ziua în care s-a strigat pentru prima dată “Libertate”, celebrată la Timișoara
Acum fix 27 de ani Timișoara își striga libertatea. În 16 decembrie 1989 primii tineri curajoși ieșeau în stradă pentru a da jos un regim ce încerca să-i țină în frâu.
Ziua de 16 decembrie este ziua izbucnirii revoluției anticomunise, la Timișoara. Acum 27 de ani a izbucnit revolta, în fața casei lui Lazlo Tokes, din Piața Maria, când zeci de tineri au decis să lupte pentru libertate. Atunci scriitorul și jurnalistul Ion Monoran a oprit tramvaiele în Piața Sinaia, chemând oamenii la Revoluție. S-au strâns și a fost momentul în care Timișoara pornea pe drumul unei vieți libere de constrângeri.
Astăzi, pentru a marca această zi importantă, la Timișoara, se desfășoară mai multe activități. Printre acestea, o ședință a plenului Consiliului Local. Aceasta a debutat cuinterpretarea imnului României, iar ulterior s-a cântat și imnul orașului de pe Bega, melodia Timișoara a lui Ilie Stepan.
„Schimbarea nu putea începe decât prin curajul unor cetățeni, și spre mândra noastră au fost cetățeni ai orașului nostru care au avut curajul să iasă în stradă și să declanșeze scânteia care a dus la libertate. Din nefericire, inevitabil, s-au pierdut vieți omenești. Din nefericire unii dintre cei ce au avut curaj au rămas mutilați, și spre șansa lor, alții au reușit să scape teferi. Față de toți pe care i-am numit noi trebuie să avem veșnic un sentiment de recunoștință”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Pe lângă pe parte din consilierii locali, primar și viceprimari, la eveniment au mai participat revoluționari, dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș.
UPDATE:
Nici anul acesta revoluționarii din Timișoara n-au ratat șasa de a se certa. Totul a pornit după ce fostul director al Teatrului Național Timișoara, Ioan Ieremia, a atras atenția că între cetățenii de onoare ai Timișoarei se află și informatori ai Securității.
Acesta a fost momentul în care spiritele s-au încins, iar pentru câteva minute ședința festivă s-a transformat, pentru câteva minute, într-un adevărat circ.
În final, spiritele au fost calmate de primarul Nicolae Robu.
Ulterior, revoluționarii i-au cerut edilului să facă un organism în Primărie care să se ocupe de relația cu asociațiile lor.
Lasă un răspuns