Skip to main content

Ziua în care aflăm constructorul de pe autostrada Timișoara-Moravița! Sute de cereri de clarificări au amânat licitația aproape trei luni

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Se apropie momentul în care vom ști cine va executa lucrările pe cele două locuri ale autostrăzii Timișoara-Moravița.

Deși termenele pentru depunere ofertelor au fost în prima parte a lunii noiembrie 2024, acesta au fost decalate din cauza a peste 500 de cereri de clarificări facute de constructorii interesați să își adjudece contractele.

Acum însă, totul a intrat în linie dreaptă, anunță ministrul Transporturilor, iar în această primăvara vor fi desemnați câștigătorii.

“Pentru primul lot, termenul este 5 februarie, nu se mai poate amâna, iar la al doilea lot, termenul este la o săptămână după, 12 februarie. Vorbim despre Timișoara-Jebel, Jebel-Moravița. Este un alt proiect la care țin foarte mult și sunt optimist, cred că vom ajunge să semnăm contractul cât de curând”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Autostrada Timișoara-Moravița este împărțită în trei loturi: lotul 1 – Remetea Mare-Jebel, lotul 2 – Jebel-Moravița și lotul 3 care vizează strict punctul de trecere a frontierei.

În toamna anului trecut au fost scoase la licitație primele două loturi, care au o valoare totală de aproape 10 miliarde de lei, fără TVA și ambele sunt finanțate prin Programul Transport.

Primul tronson are o lungime de 35,67 km, o valoare estimată este de 5,65 miliarde de lei (fără TVA), iar perioada contractuală este de 48 de luni, dintre care 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Pe traseu vor fi construite inclusiv un pod peste râul Timiș (1.153 m), un centru de întreținere și coordonare și două parcări de scurtă durată (fiecare va dispune de infrastructura necesară amplasării a minimum 6 stații de încărcare pentru autoturismele electrice).

Conexiunea lotului 1 al autostrăzii Timișoara – Moravița cu alte rute va fi asigurată prin 4 noduri rutiere. Primul nod rutier este la Remetea Mare și va asigura legătura cu A1, al doilea este la Albina și va face legătura cu DJ592, cel de-al treilea nod rutier Timișoara Sud va asigura legătura cu noua Variantă Ocolitoare a municipiului, iar ultimul nod va fi la Pădureni și va face legătura cu DN59.

Pentru construcția celui de-al doilea lot sunt alocate 4,23 miliarde de lei (fără TVA) și o perioadă de execuție de 48 de luni (12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție).

Investiția prevede construcția mai multor structuri și utilități, printre care un pod în lungime de 560 m, peste CF124 (Timișoara – Resița) și peste DN58B, un nod rutier pe DN 58B (Voiteg), un nod rutier la Moravița, două spații de servicii, două parcări de scurtă durată si un Centru de Întreținere și Coordonare

Toate spațiile de servicii și parcările de scurtă durată vor fi dotate cu infrastructura necesară amplasării unor stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice (minimum 6 stații în fiecare locație).

Al treile lot vizează strict punctul de trecere a frontierei, iar costurile estimate la 400 de milioane de euro, au pus proiectul în stand-by.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.